Verkkouutiset

”Huh-HUH!” – Syntyvyys viimeksi näin alhaalla vuonna 1868

Yli puolessa kunnista syntyi viime vuonna alle 50 lasta.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Aluetutkija Timo Aro on jakanut Twitterissä alla näkyvän paljon puhuvan kuvan syntyneiden määrästä vuonna 2018. Karttakuva perustuu Tilastokeskuksen lukuihin. Mitä syvemmin punainen kunta on kartalla, sitä pienempi oli syntyneiden määrä.

Kaikkiaan elävänä syntyneitä lapsia oli viime vuonna 47[nbsp]307. Timo Aro huomauttaa, että syntyneiden määrä on ollut yhtä alhaalla viimeksi vuonna 1868. Se oli viimeinen kolmesta suuresta nälkävuodesta. Suomi koki tuolloin suurimman väestötappionsa, kun väkiluku väheni vuodessa yli 96[nbsp]000 henkilöä. Suomen väkiluku oli tuolloin hieman yli 1,7 miljoonaa.

Aro toteaa, että useammassa kuin joka toisessa kunnassa syntyi viime vuonna alle 50 lasta ja lähes joka kolmannessa kunnassa ”alle koululuokallinen”.

– Huh-HUH, tutkija toteaa luvuista.

”Kuolemankierre”

Asiantuntijat ovat varoitelleet väestön ikääntymisen haasteista kansantaloudelle ja hyvinvointivaltiolle. Suomen Pankin johtokunnan neuvonantaja Lauri Kajanoja varoitti torstaina hyvinvointivaltion rahoituspohjan ajautuvan lähivuosina yhä huterammalle pohjalle. Kajanojan mukaan kyse on julkisen talouden ”kuolemankierteestä”, joka pitäisi katkaista työllisyyttä ja talouskasvua tukevilla uudistuksilla.

– Tämän asian mittaluokka on suuri, sillä meillä on tällä hetkellä noin 35 yli 65-vuotiasta sataa työikäistä kohden. Runsaan kymmenen vuoden kuluttua se on jo noin 45, eli tämä tulee aika nopeasti meille eteen, Lauri Kajanoja totesi Talous.tv:n haastattelussa.

– Suuret ikäluokat ovat jo pitkälti jääneet eläkkeelle. Nyt lähivuosina heidän hoitotarpeensa ennustetaan kasvavan merkittävästi. Ja siihen tulee menemään lisää rahaa, Kajanoja jatkoi.

Ekonomisti jakaa poliitikkojen vaihtoehdot kahteen kategoriaan: lyhyellä aikavälillä voidaan säästää menoissa tai kiristää verotusta. Pidemmällä tähtäimellä hyvinvointivaltion pohjaa voidaan tukea työllisyysastetta nostavilla rakenteellisilla uudistuksilla.

 

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)