Huawein logo pekingiläisessä myymälässä. LEHTIKUVA / AFP Fred Dufour

”Huawei suljettava Euroopan 5G-markkinoilta”

Kokoomuksen eurovaaliehdokkaan mielestä EU:n on otettava tiukka ja selkeä linja kiinalaiseen Huawei-yritykseen.

Euroopan unionin pitäisi Tuomas Tikkasen mielestä ajaa Huawei ulos Euroopan 5G-markkinoilta, ja Suomen olisi pidettävä aihetta esille EU-puheenjohtajuuskaudellaan. Kokoomuksen eurovaaliehdokas muistuttaa, että Huawein on epäilty käyttävän verkkojaan vakoiluun Kiinan valtiolle.

– Huawein on aiheellisesti pelätty toimivan Kiinan ulkopolitiikan jatkeena valtaamalla markkinoita länsimaista, minkä myötä Huawein tuotteita ja verkkoja voidaan käyttää Kiinan tiedustelutarpeisiin. Kiinassa suuryritykset ovat aina linkittyneitä kommunistiseen hallintoon, ja viime kädessä tekevät tämän tahdon mukaan. Siksi Huawei on saatava ulos Euroopan 5G-markkinoilta, hän toteaa tiedotteessaan.

Tikkanen ehdottaa kiellon toteuttamista kiristämällä EU:n kyberturvallisuuslainsäädäntöä. Nykyisellään arvio on jätetty jäsenmaille itselleen.

– Tämä on nyt juuri sellainen tilanne, jossa EU:n pitää olla suuri suurissa asioissa. Kuinka kauan aiomme katsoa toimettomina vierestä, kun kiinalaiset suuryritykset ostavat eurooppalaista teknologiaa vakoillakseen meitä ja valvoakseen omia kansalaisiaan tiukemmin? Seuraammeko vain sivusta, kun Venäjän propagandasivustot kylvevät epäluuloa EU:n sisällä? On aika päättää sinisilmäisyys ja ryhtyä toimiin, Tikkanen vaatii.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt