X
SULJE MAINOS

HU: Viranomainen lähetti yrittäjäperheen pojalle 12 sivun selvityspyynnön vanhempien yrityksestä

Työvoimatoimisto tiedusteli työttömäksi jääneeltä täysi-ikäiseltä pojalta yksityiskohtaisesti tietoja äidin ja isän yritystoiminnasta.

Vantaalaisen yrittäjäperheen täysi-ikäinen poika on puu-alan artesaani, joka on ollut töissä rakennuksilla. Hänen vanhemmillaan on maahantuontialan yritys. Poika ilmoittautui kesällä työttömäksi työnhakijaksi.

Helsingin Uutisten mukaan kuukauden päästä pojalle soitettiin TE-toimistosta ja häneltä kyseltiin vanhempien yritystoiminnasta. Puhelun jälkeen poika sai postissa 12-sivuisen selvityspyynnön asiasta.

Perheen äiti sanoo asian olevan ”aivan hullua” ja ihmettelee, miksi pojan pitäisi tietää heidän yritystoiminnastaan. Äiti ihmettelee, miksi yrittäjän asema on niin huono.

Suomen Yrittäjien lainopillinen asiamies Harri Hellstén sanoo HU:ssa, että TE-toimistossa saatetaan virkailijasta riippuen olettaa yrittäjän lähisukulaisen joko työllistyneen yritykseen tai sitten kysytään, miksi et mene sinne töihin.

Paperinippu on nyt täytetty. Hellstén tietää vastaavia tapauksia, joissa päätöksen jälkeen hakija on joutunut aloittamaan jopa vuoden kestäneen valituskierroksen.

Työ- ja elinkeinoministeriön vanhempi hallitussihteeri Timo Meling sanoo, että utelun taustalla saattaa olla pojan aiempi työskentely yrityksessä tai hänelle otettu YEL-vakuutus.

Poika oli yrityksessä kesätöissä kolme vuotta sitten kaksi viikkoa tavallisella vakuutuksella.

Melingin mukaan asiassa on tapahtunut parannusta. ”Koulutuksella on saatu TE-toimistot käyttämään enemmän harkintaa. Asiaa koskeva lainsäädäntö on myös kohdillaan”, hän toteaa.

– Enää ei vaadita liitteitä, kuten vielä muutama vuosi sitten, hän sanoo.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt