Kynttilöitä haudoilla Hietaniemen sankarihautausmaalla Helsingissä. LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER

HU: Jatkosodassa kaatunut sankarivainaja siunataan hautaan

Viljo Laakson lisäksi Laakson perhe menetti sodassa kolme hänen veljeään.

Portinhoikassa taisteluissa vuoden 1944 kesäkuussa kaatunut Viljo Laakso pääsee tänä itsenäisyyspäivänä taistelukentältä viimeiseen leposijaansa, uutisoi Helsingin Uutiset.

– Hieno asia, että löydettiin. Nyt hän pääsee kotikunnan multiin sieltä kallionkolosta. Paikalta löytyi myös suomalaisia nappeja ja hylsyjä, Viljon veljenpoika Timo Laakso sanoo HU:lle.

Viljo Laakson jäännökset löydettiin kaksi vuotta sitten nykyisin Venäjään kuluuvalta alueelta. DNA-testin avulla pystyttiin varmistamaan, että kyseessä oli Viljo Laakso.

– Viljon luiden päällä oli vain 1–10 sentin kerros maata, mitä nyt 74 vuodessa kertyy. Portinhoikassa käytiin paljon taisteluja Ihantalan taisteluun liittyen. Viljon joukko-osaston eli kenttätykistörykmentti 19:n sotapäiväkirjat olivat hyvin puutteelliset, joten niistä ei saanut kuvausta tapahtumien kulusta. Kukaan ei kerennyt päiväkirjoja kirjoittamaan ja osa niistä on luultavasti myös kadonnut, kertoo Nummen ja Pusulan sotahistorian asiantuntija Olavi Leikola HU:lle.

Laakson perhe menetti sodan seurauksena seitsemästä pojasta neljä. Lisäksi kaksi poikaa haavoittui. Viljo Laakson siunataan hautaan on itsenäisyyspäivänä Nummen sankarihaudalla jumalanpalveluksen jälkeen.

Sodassa kaatuneiden jäänteitä on voitu luvallisesti etsiä vuoden 1992 jälkeen, jolloin Suomi ja Venäjä solmivat asiaa koskevan valtiosopimuksen. Etsinnöissä on sen jälkeen löydetty ja palautettu Suomeen haudattaviksi pitkälti yli 1000 sotilaan jäänteet.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt