Raahen terästehdas. LEHTIKUVA / MARKKU RUOTTINEN

HS: Ilmaisista päästöoikeuksista yrityksille puolen miljardin euron piilotuet

Osa päästökaupan piirissä olevista yrityksistä on saanut ilmaisia oikeuksia enemmän kuin ne ovat tarvinneet.

Suomessa toimivat teollisuus- ja energiayhtiöt ovat saaneet viiden vuoden aikana noin sadan miljoonan euron vuotuisen tuen ilmaisina päästöoikeuksina, kertoo Helsingin Sanomat.

Osa yrityksistä on lehden mukaan saanut ilmaisia päästöoikeuksia jopa enemmän kuin ne ovat tarvinneet, joten yhtiöt voivat myydä ylimääräiset oikeudet eteenpäin tai panna ne varastoon

Suomessa toimiville, päästökaupan piirissä oleville yrityksille on jaettu vuodesta 2013 alkaen joka vuosi 17,1–22,6 miljoonaa ilmaista päästöoikeutta. Näiden oikeuksien arvo huutokaupassa olisi lehden arvion mukaan ollut yli puoli miljardia euroa vuotuisten keskihintojen perusteella.

Eniten ilmaisoikeuksista hyötyi Raahen terästehdasta pyörittävä teollisuuskonserni SSAB. Raahen ja Hämeenlinnan laitoksille jaettujen ilmaisoikeuksien arvo viideltä vuodelta on noin sata miljoonaa euroa.

SSAB:n ympäristöjohtaja Harri Leppäsen mukaan ilmaisjako on yhtiölle hyvin tärkeää.

– Jos ilmaisjaosta luovuttaisiin kokonaan, se aiheuttaisi meille huomattavan suuret kustannukset. Sitä en lähde arvioimaan, mihin se sitten johtaisi, hän toteaa HS:lle.

Kymmenien miljoonien eurojen arvoisia tukia ovat saanet öljynjalostaja Neste, metsäyhtiöt UPM, Metsä Group ja Stora Enso, sementtiä valmistava Finnsementti sekä teräsyhtiö Outokumpu. Helsingin kaupungin energiayhtiön Helenin ja Fortumin kaukolämmön tuotantoa kompensoitiin vuosina 2013–2017 yhteensä kymmenien miljoonien eurojen arvosta.

Suurimmat päästöoikeuksia saavat alat ovat rauta- ja terästeollisuus, metsäteollisuus sekä öljynjalostus, jotka saavat ilmaisjaosta yhteensä lähes kaksi kolmasosaa. Erikoisia poikkeuksina ilmaisoikeuksia saaneiden listalla ovat lehden mukaan Kuusamon Juusto sekä sokerintuottajat Sucros ja Suomen Sokeri.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt