Verkkouutiset

HS vieraili väitetyillä koronapesäkkeillä – ”liikaa ihmisiä”

Helsingissä on todettu yhteensä yli 150 tartuntaa runsaalla 20 työmaalla kevään ja kesän aikana.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Ulkomaalaisten työntekijöiden yhteisasuntoja on epäilty osasyyksi koronaviruksen leviämiseen rakennustyömailla.

Nimettömänä esiintyvät virolaiset rakennusmiehet kertovat Helsingin Sanomille, että heidän Vantaalla sijaitsevassa pienessä kolmen makuuhuoneen vuokra-asunnossa asuu viisi ihmistä. Koronavirus ei erityisemmin pelota heitä, mutta viihtyvyyden kannalta tilaa on liian vähän.

– Ei täällä voi mitään etäisyyttä pitää, rakennusmiehet kertovat HS:lle.

– Tämä paikka ei ole kovin hyvä. Liikaa ihmisiä yhdessä paikassa. Aiemmin [työkeikoilla Suomessa] on ollut yksi ihminen yhdessä huoneessa.

Tämä työrupeama on asukkaiden mukaan vasta alkanut, ja he ovat kertoneet työnantajalle tyytymättömyydestään. Nyt heille on luvattu, että osa asukkaista siirretään toiseen asuntoon.

Juuri tämäntyyppisistä oloista niin Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) kuin Rakennusliittokin ovat olleet huolissaan.Viime viikolla uutisoitiin uusista rakennustyömaihin liittyvistä koronatartunnoista, ja ulkomailta tulleiden siirtotyöläisten majoitusolot nousivat keskusteluun.

THL ilmaisi tiistaina huolensa paitsi viruksen mahdollisesta leviämisestä työmailla, myös ulkomaalaisten työläisten ahtaista yhteismajoituksista.

HS:n tekemän vierailun perusteella Vantaalla sijaitsevassa vuokra-asunnossa turvavälin pitäminen olisi käytännössä mahdotonta, jos joku asukkaista silti sairastuisi. Asunnossa on asukkaiden yhteinen wc- ja suihkuhuone. Makuuhuone on pieni, eikä huonetoverien sänkyjen väliin ei näytä jäävän kahden metrin turvaväliä.

Työntekijöille on kuitenkin nimettömänä esiintyvän rakennusmiehen mukaan tehty koronatesti, ja työmaalla on myös otettu käyttöön monenlaisia turvatoimia, muun muassa maskipakko.

Moni rakennusalan pääluottamushenkilö kertoo HS:lle, että yhteismajoituksissa ahtaasti asuminen on tavallista, mutta asuinolot vaihtelevat. Ongelmat eivät koske kaikkia ulkomaalaisia työntekijöitä.

Työnantajien järjestämät yhteisasunnot ovat joillakin yhtiöillä asiallisia ja työehtosopimuksen mukaisia. Toiset majoittavat työntekijöitä huomattavasti ahtaammin tai jopa sellaisiin tiloihin, joita ei ole tarkoitettu asumiseen.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)