Nyt-liitteen palstalla USA:n presidentti ja sika. twitter.com

HS vertasi Donald Trumpia sikaan – ”Entä jos naispoliitikkoa verrattaisiin lehmään?”

’Erimieltä saa, olla mutta ei se anna oikeutta pilkkaan’.

Helsingin Sanomien Nyt-liitteen identtiset kaksoset -palstan kuvavertailu on herättänyt runsaasti keskustelua sosiaalisessa mediassa.

Kuvassa Yhdysvaltojen presidentti Donald Trumpia verrataan sikaan. Kuvayhdistelmää on kritisoitu ja puolustettu.

– Minua hämmentää, että osan mielestä asioista erimieltä oleminen antaisi oikeuden verrata toista sikaan. Millaiseksi tämä maailma menee jos kaikki niin toimisivat, kokoomuksen kansanedustaja Timo Heinonen kysyy.

Hän toteaa, että eri mieltä saa olla, mutta sekään ei anna oikeutusta pilkkaan, rasismiin tai syrjintään.

Eri mieltä olevissa kommenteissa vastataan Heinoselle muun muassa, ettei kyse ole rasisimista ja että on upeaa, että mauttomia vitsejä voi julkaista ilman että joku valtaapitävä tulee ja rankaisee.

– En ainakaan itse ketään ole rankaisemassa eikä sellaiseen ole edes valtaa eikä tahtoakaan. Siaksi, lehmäksi, apinaksi tai muiksi haukkuminen ulkonäön, ihonvärin tai mielipiteen tai minkään muun takia ei minusta ole enää tätä päivää. Mutta jokainen tyylillään, Timo Heinonen vastaa.

Kokoomuksen kunnanvaltuutettu Dani Niskanen ihmetteli hänkin asiaa twitterissä. Niskasen mielestä on uskomatonta, että laatujournalismia edustava Suomen suurin päivälehti julkaisi tällaisen kuvan.

– Voi miettiä millainen poru olisi syntynyt, jos naispoliitikkoa verrattaisiin lehmään, Niskanen kysyy.

– Henkilön ulkonäöstä, ihonväristä tai muusta vastaavasta huumorin tekeminen on mautonta, oli kohteena kuka tahansa, hän jatkaa.

Niskasen tviitti on kerännyt runsaasti kommentteja. Eri mieltä olevien mukaan kyse on korkeintaan mauttomasta huumorista. Toiset taas pitävät kuvaa silkkana ilkeilynä, jossa ei oteta kantaa mihinkään poliittiseen kysymykseen.

Pitkän linjan mediajohtaja ja muun muassa Ilta-Sanomien entinen päätoimittaja Antti-Pekka Pietilä on hänkin jakanut kuvan. Pietilä lainaa tviitissään Helsingin Sanomien päätoimittajaa toukokuulta.

”Toimitusten on oltava valmiita oikeissa paikoissa perustelemaan motiivejaan ja metodejaan”, hän siteeraa.

– Tässä olisi NYT (29.6.) journalististen perustelujen paikka sian ja Trumpin keskinäiselle suhteelle, Pietilä toteaa.

Hän huomauttaa toisessa tviitissään, ettei tarkoituksellinen ja loukkaava muotoilu nauti Euroopan ihmisoikeussopimuksen sananvapausartiklan suojaa.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt