Työ on paras keino integroitua yhteiskuntaan, jos on halukas integroitumaan. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

HS: Kaksi kolmesta kannattaa työperäistä maahanmuuttoa

Suomalaisista 67 prosenttia haluaa, että kaikkien, jotka haluavat tulla Suomeen asumaan ja tekemään työtä, on saatava tulla.

Kansalaisista 47 prosenttia haluaa Suomeen lisää maahanmuuttajia ja 41 prosenttia vastustaa maahanmuuton määrän lisäystä, kertoo Helsingin Sanomien teettämä kysely.

Maahanmuuton lisäämisen kannatus on kasvanut kyselyn mukaan vuodesta 2010, jolloin kannatus oli 36 prosenttia.

Maahanmuuton vastustajien määrä on tippunut selvästi. Vuonna 2010 valtaosa suomalaisista (59 %) ei halunnut lisätä maahanmuuttajien määrää.

Maahanmuuttoon erikoistunut sosiologian apulaisprofessori Lena Näre arvioi HS:lle, että maahanmuuton kannatus kasvaa talouden nousukaudella. Suomalaisten vastahakoisuus maahanmuuttoa kohtaan vuosikymmenen vaihteessa johtui hänen mukaansa globaalista talouskriisistä.

Suomalaisista 67 prosenttia oli lokakuussa tehdyssä kyselyssä täysin tai osittain sitä mieltä, että kaikkien, jotka haluavat tulla Suomeen asumaan ja tekemään työtä, on saatava tulla tänne.

Vuonna 2006 selvästi harvempi suomalainen ajatteli näin, mutta silloinkin puolet suomalaisista oli työn toivossa Suomeen muuttamisen kannalla täysin tai osittain.

”Ehkä ihmiset ovat ymmärtäneet, ettei se ole maahanmuuttaja, joka tulee ja vie työt. Nykyään puhutaan paljon työelämän rakenteellisista muutoksista, joita edistävät automatisaatio ja robotisaatio”, Näre arvioi.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt