Lokakuun Vallilan puukotus kuvastaa huolestuttavaa rikollisuusilmiötä. LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER

HS: Vaarallisia nuorisorikollisten joukkoja liikkeellä

Viranomaiset ovat huolissaan pääkaupunkiseudun ilmiöstä.

Helsingin keskustassa ja pääkaupunkiseudun lähiöissä kokoontuu vaarallisia nuorisorikollisten joukkioita, jotka eivät kaihda väkivaltaa. Asiasta uutisoivan Helsingin Sanomien mukaan viranomaiset ovat ilmiöstä huolissaan.

Jutussa nostetaan esiin viime aikaisia väkivallantekoja, kuten esimerkiksi Helsingin Vallilassa lokakuussa tapahtunut puukotus. Siinä sai surmansa vuonna 2001 syntynyt mies. Rikosta tutkitaan epäiltynä tappona ja vangittuna on kaksi 16-vuotiasta.

Nuorten kerrotaan kokoontuvan muun muassa Helsingin rautatieaseman, asematunnelin, Oodi-kirjaston ja Kampin muodostaman kolmion alueelle, Itäkeskukseen ja keskustan puistoihin.

HS:n haastattelemien asiantuntijoiden mukaan nuoria on yhteensä noin 100-150 ja heistä valtaosa on ulkomaalaistaustaisia. Nuorten kuvataan olevan valmiita jopa puukottamaan vain muutaman kymmenen euron takia. Syyksi ammattilaiset arvelevat halun tavoitella esimerkiksi enemmän statusta tuovia kalliita merkkivaateita, joiden hankkimiseen nuoret eivät näe laillisia keinoja.

Mahanmuuttajayhteisöistä tietoa viranomaisille tuottavan Fenix Helsingin toiminnanjohtaja Ujuni Ahmed kertoo HS:lle, että taustalla on ”vääristynyt easy money -mentaliteetti”. Hänen mukaansa rikoksia tehdään arvostuksen nostamiseksi.

– Ei uskota opiskeluun tai työn kautta ansaittuun elantoon.

Helsingin poliisin ennalta ehkäisevän työn ryhmää johtava ylikomisario Jari Taponen on etulinjassa puuttumassa tällaisiin ilmiöihin. Hän huomauttaa Twitterissä, etteivät ”150 rikoksilla oireilevaa nuorta” ole rikollisjoukko, kuten eivät tuhannet väkivaltarikoksista epäillyt aikuisetkaan.

Jutussa kuvatun kaltainen toiminta tuo nopeasti mieleen jengirikollisuudesta kärsivät ruotsalaiskaupungit. Tähän on kuitenkin ylikomisarion mukaan meillä vielä matkaa.

– Vaikka Helsingin asuinalueet eriytyvät, olemme kaukana Ruotsista, jossa asuntopolitiikka on erilaista, Taponen sanoo.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt