Verkkouutiset

HS: Turvapaikanhakijat kääntyvät kristityiksi saadakseen oleskeluluvan

Uskontoasiantuntijan mukaan on selvää, että turvapaikanhakijat käyttävät järjestelmää hyväkseen.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Viime vuonna valtaosa, noin 70 prosenttia turvapaikkapäätöksestään valittaneiden uusista perusteista koski kristinuskoon kääntymistä. Helsingin Sanomien mukaan kristinuskoon kääntymisen taustalla on joissakin tapauksissa ollut aktiivista käännytystyötä.

Kristityksi ryhtyminen voi olla peruste saada turvapaikka, koska kääntyneen voidaan katsoa tarvitsevan kansainvälistä suojelua. Kristinsukoon kääntynyt voisi joutua joutua kotimaassaan uskonnollisen vainon kohteeksi.

Suurin osa kääntyneistä on irakilaisia ja afganistanilaisia, ja heistä valtaosa on ottanut vastaan helluntaiseurakunnan kasteen, Maahanmuuttovirastosta (Migri) kerrotaan. Turvapaikanhakijat ovat löytäneet myös muihin vapaiden suuntien seurakuntiin.

HS:n selvitysten mukaan osa turvapaikanhakijoista käyttää uskoa puhtaasti oleskeluluvan tai turvapaikan saamiseen. Uskontoasiantuntija Anu Karppi sanoo HS:lle olevan selvää, että turvapaikanhakijat käyttävät järjestelmää hyväkseen.

”Jos joku saa jollain perusteella turvapaikan, tieto siitä leviää ja perusteen käyttö yleistyy.”

Vapaat seurakunnat ovat tehneet selvitysten mukaan käännytystyötä, joka ei aina ole ollut avointa.

Uusissa sitoutumattomissa ja helluntaiseurakunnissa on annettu pikakasteita mitättömällä uskonopetuksella tai kokonaan ilman. Turvapaikkapuhutteluissa on kerrottu seurakunnista, joista viranomaiset tai hakijakaan eivät ole myöhemmin löytäneet tietoja.

Korkeimman hallinto-oikeuden linjauksen mukaan maahanmuuttoviraston on tutkittava jokaisen kääntymisen aitous.

Islamissa kristityksi kääntymistä ei hyväksytä. Kääntynyt voi menettää perheensä, ja häntä saatetaan alkaa vainota. Migrin mukaan kääntyneitä on häiritty ja pahoinpidelty vastaanottokeskuksissa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)