X
SULJE MAINOS
Kauppakeskus Redi Kalasatamassa Helsingissä avautui syyskuussa. LEHTIKUVA / MESUT TURAN

HS: Tilasuunnittelijakin eksyi uudessa kauppakeskuksessa

Sokkeloinen Redi ei ole perinteiseen tyyliin rakennettu kauppakeskus.

Palvelumuotoilija Putte Huima toteaa kirjoituksessaan, että Helsingin Kalasatamassa sijaitsevaan kauppakeskus Rediin on tarkoituskin eksyä. Huima työskentelee Palmu-nimisessä suunnittelutoimistossa, joka kuuluu teknologia-, strategia- ja designyritys Solitaan. Asiasta uutisoi Helsingin Sanomat.

Monet kauppakeskuksessa vierailleet ovat todenneet sen olevan tavallista sokkeloisempi. Suunnistaminen Redissä on koettu hankalaksi. Tämä johtuu Huiman mukaan siitä, että kauppakeskusta ei ole rakennettu perinteisten kauppakeskusmallien mukaan.

Huima luettelee perustyypeiksi Helsingin Itäkeskuksen kaltaisen sisäbulevardin, Helsingin Forumin kaltaisen keskusaukiokeskeisen kauppakeskuksen sekä Helsingin Kampin risteyskeskeisen kauppakeskuksen.

– Nämä kolme perustyyppiä ovat käyttäjälle selkeitä hahmottaa: katu, aukio ja risteys ovat jokaiselle tuttuja kaupunkitilan arkkityyppejä.

Redin pääarkkitehti Pekka Helin on verrannut kauppakeskusta vanhoihin italialaisiin kaupunkeihin kuten Sienaan ja Venetsiaan erityisesti niiden sokkeloisuuden takia. Kauppakeskusta on markkinoitu ”seikkailuna”.

Huiman mukaan Redi on kuitenkin keskiaikaisia kaupunkejakin vaikeampi suunnistuskohde.

– Toisin kuin italialaisessa pikkukaupungissa, Redissä liikutaan monessa kerroksessa – suunnistaminen tapahtuu siis sekä vaaka- että pystysuunnassa, Huima toteaa ja kertoo spontaanisti nauraneensa vieraillessaan kauppakeskuksessa.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt