Haavoittuvuudet mahdollistavat muistin korruptoitumisen tai muistissa olevan datan muokkaamisen. LEHTIKUVA/ANNI REENPÄÄ

HS: Tiedustelulakien puolesta äänestäneille halutaan kostaa

”Tämän sivun tarkoitus on kerätä ja levittää mahdollisimman paljon tietoa tiedustelulakia ajaneista pettureista.”

Internetiin on Helsingin Sanomien mukaan avattu sivu, jossa luvataan rahaa tiedustelulainsäädäntöä kannattaneiden kansanedustajien yksityisistä tiedoista. Sivulla lukee: ”Tämän sivun tarkoitus on kerätä ja levittää mahdollisimman paljon tietoa tiedustelulakia ajaneista pettureista.”

Kansainväliselle keskustelusivustolle kirjoitetussa esittelytekstissä kerrotaan, että verkkotunnus on rekisteröity vuoteen 2024 asti, ja että sivulle on tarkoitus kerätä tarkkoja henkilötietoja tiedustelulakia ”ajaneista” ihmisistä. Kirjoittaja listaa haluamikseen tiedoiksi kotiosoitteet, henkilötunnukset, veriryhmät ja lasten tiedot. Sivuston perustaja lupaa vihjeistä myös rahaa.

Suojelupoliisin viestinnästä todettiin HS:lle, että Supossa sivusta ollaan tietoisia. Keskusrikospoliisista puolestaan kerrottiin, että sivustoa ja sen muodostamaa uhkaa selvitetään.

– Kyseessä voisi olla yksityiselämää loukkaava tiedon levittäminen. On liian aikaista käynnistää esitutkintaa, mutta sivu kiinnostaa meitä ja selvitämme asiaa, sanoo keskusrikospoliisin kyberrikostorjuntayksikön päällikkö Timo Piiroinen HS:lle.

Sivulla on linkki, jonka kautta perustajaan voi ottaa yhteyttä viestisovellus Telegramin kautta. Telegram-tili on anonyymi, ja verkkosivun rekisteröintitiedotkin salattu. HS ei saanut ylläpitäjän henkilöllisyyttä selville ottaessaan tiliin yhteyttä.

Sivun ylläpitäjä kertoi haluavansa ”demonstroida”, millaista haittaa yksityinen tieto voi aiheuttaa. Hän viittasi Saksassa vuodenvaihteessa julkaistuihin useiden poliitikkojen hakkeroituihin tietoihin, joita julkaistiin nimettömänä Twitterissä. Ylläpitäjä kertoi haluavansa tehdä Suomessa jotain vastaavaa.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt