Vartija ja kiinniotettuja ISIS-perheitä al-Holin leirillä Syyriassa. LEHTIKUVA / AFP Delil Souleiman

HS: Tavoite oli kotiuttaa al-Holista joulukuussa

Kotiutuslentoa suunnitellaan Suomeen mahdollisesti jo ensi viikolle.

Helsingin Sanomien mukaan al-Holin ISIS-leiriläisten palautukset oli tarkoitus toteuttaa ensisijaisesti jo joulukuun aikana.

Tiedot selviävät marraskuun 21. päivänä laadituista poliisin asiakirjoista. Niiden mukaan ulkoministeriön asettaman työryhmän pääsuunnitelmana oli siirtää kaikki palautukseen suostuvat henkilöt Irakin Erbiliin, josta heidät lennätettäisiin Suomeen yhdellä charter-lennolla.

Vaihtoehtona oli henkilöiden kuljettaminen eri lennoilla ja mahdollisesti myös muille lentokentille. Kyseisistä asiakirjoista uutisoi ensimmäisenä Yle.

Asian saama julkisuus ja poliittinen paine ovat mahdollisesti viivästyttäneet operaation aikataulua. Myös kurdihallinnon kanssa käydyissä neuvotteluissa on voinut ilmaantua ongelmia.

HS:n tietojen mukaan uutta kotiutuslentoa Suomeen suunnitellaan ehkä jo ensi viikolle.

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) totesi keskiviikkona pidetyssä tiedotustilaisuudessa, ettei hänellä ole tietoa käynnissä olevasta ”konkreettisesta operaatiosta”. Hänen mukaansa kyse on viranomaisten varautumisesta erilaisiin tilanteisiin.

– Jos jokin konkreettinen operaatio olisi mahdollista toteuttaa, siitä tulisi minulle ensimmäisenä tieto. Tällä hetkellä sellaista ei ole, Pekka Haavisto sanoi.

Keskustan eduskuntaryhmä on kutsunut ulkoministerin selvittämään asiaa torstaina pidettävään ryhmäkokoukseen. Ryhmäjohtaja Antti Kurvisen (kesk.) mukaan keskusta ei ole hyväksynyt kotiutuslentoja.

LUE MYÖS:

Pekka Haavisto: Operaatiota al-Holilta ei ole käynnissä (VU 11.12.2019)

MTV: Ulkoministeri kutsuttu keskustan kuultavaksi (VU 11.12.2019)

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt