Koronarajoitukset vaikuttivat viime keväänä yritysten toimintaan monilla aloilla. LEHTIKUVA/EMMI KORHONEN

HS: Tätä tarkoittaisi koronastrategian taso kaksi

Hallituksen toimintasuunnitelman mukaan toimenpiteet on luokiteltu kolmeen tasoon.

Helsingin Sanomien mukaan taso kaksi tarkoittaa karkeasti sitä, että käyttöön otetaan kaikki epidemian leviämisvaiheen ”vanhat” suositukset.

Niiden lisäksi tasolla kaksi pitäisi soveltaa maanantaina voimaan tulleiden tartuntatautilain pykälämuutosten tuomia velvoitteita, jotka koskevat esimerkiksi yksityisiä liikuntatiloja ja kauppakeskusten yleisiä tiloja.

Laki velvoittaa huolehtimaan tilojen hygieniasta ja riittävistä etäisyyksistä sekä estämään asiakkaiden kontaktit. Tilat voidaan myös sulkea enintään kahdeksi viikoksi kerrallaan, kun ollaan epidemian pahimmassa eli leviämisvaiheessa.

Junissa ja muissa henkilöliikenteen välineissä matkustajien maksimimäärät voidaan puolittaa epidemian kiihtymisvaiheessa. Päätöksen siitä tekee Liikenne- ja viestintävirasto Traficom kuunneltuaan asiantuntijoita

Taso kaksi tarkoittaa muun muassa maksimaalista etätyösuositusta ja laajinta maskisuositusta. Lisätoimena voidaan pienentää kokoontumisrajoitusten suurinta sallittua henkilömäärää.

Esimerkiksi yritysten ylläpitämillä kuntosaleilla tai ruokakaupoissa toiminnan ylläpitäjien on siis huolehdittava, etteivät ihmiset ole liian lähellä toisiaan ja lähikontaktit tosiasiallisesti pystytään välttämään.

Toisen asteen koulutuksen lisäksi myös peruskoulujen yläluokkien lähiopetuksen ja vastaavan ikäisten lasten ryhmämuotoisen harrastustoiminnan määräaikaista keskeyttämistä voidaan harkita.

Tartuntatautilain tuoreet pykälämuutokset toivat mukanaan kriteerit, joiden perusteilla esimerkiksi yksityisiä liikuntatiloja ja uimahalleja voidaan sulkea.

Sulkea voitaisiin joukkueurheiluun, ryhmäliikuntaan, kontaktilajien harrastamiseen ja muuhun vastaavaan urheiluun tai liikuntaan käytettäviä sisätiloja sekä kuntosaleja. Kiinni voitaisiin panna myös yleiset saunat ja uimahallien, maauimaloiden ja kylpylöiden allastilat sekä niiden välittömässä yhteydessä olevat pukuhuonetilat.

Myös tanssipaikat ja kuorolauluun, harrastajateatteriin sekä muuhun vastaavaan ryhmäharrastustoimintaan käytettävät tilat, huvi- ja teemapuistot, tivolit sekä eläintarhojen sisätilat, sisäleikkipuistot ja sisäleikkipaikat löytyvät listalta.

Kauppakeskuksista saatettaisiin sulkea yleiset oleskelutilat pois lukien vähittäiskaupan liiketilat ja palvelujen tarjoamiseen käytettävät tilat sekä kulku niihin.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt