X
SULJE MAINOS
Ukrainalaissotilaat vartioivat asemissaan etulinjassa. LEHTIKUVA / AFP

HS: Tähän Moskova pyrkii – ”ylivoima Ukrainan rajalla”

Asiantuntijan mukaan Venäjän toimien takana on ulko- ja sisäpoliittisia syitä.

Venäjän toimet Ukrainan rajalla ovat poikkeuksellisia, arvioi Maanpuolustuskorkeakoulun Venäjä-tutkimusryhmän johtaja, everstiluutnantti Simo Pesu.

Venäjä on siirtänyt maalis–huhtikuussa joukkojaan Ukrainan itä- ja pohjoisrajalle sekä miehittämälleen Krimille. Venäjän mukaan kyse on Naton aiheuttaman sotilaallisen uhan vuoksi järjestetystä suuresta sotaharjoituksesta.

– Jos halutaan uhata sotilaallisella voimalla, on uhan ja sotilaallisen voiman oltava todellista. Venäjä on tuonut rajalle ylivoimaisen sotilaallisen voiman, jota se pystyy käyttämään hyvin lyhyellä valmisteluajalla, Pesu sanoo Helsingin Sanomille.

– Venäjä on tuonut joukkonsa Ukrainan rajalle todella avoimesti, mikä kertoo sen haluavan, että Ukraina tunnistaa Venäjän halun muuttaa tilannetta oman etunsa mukaisesti.

Pesun mukaan Venäjä luo näin itselleen mahdollisuuden parantaa omia asemiaan, mutta samalla se luo uusia ongelmia.

– Nähtäväksi jää, millaisia. Kun tapahtuu toimi, tulee vastatoimi ennemmin tai myöhemmin, Pesu toteaa.

Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Arkadi Moshesin mukaan Venäjän toimien takana on ulko- ja sisäpoliittisia syitä. Venäjä haluaa vaikuttaa Ukrainaan ja länteen. On myös mahdollista, että näin viedään huomiota pois syksyllä järjestettävistä duumanvaaleista ja protestiliikehdinnästä.

– Venäjä haluaa osoittaa Ukrainalle, miten paljon vahvempi se on sotilaallisesti. Venäjällä on arsenaalia, jolla painostaa Ukrainaa myönnytyksiin muun muassa Minskin rauhanprosessissa, ja maa odottaa sen myöntävän separatistialueille perustuslaillisen erityisaseman, Moshes sanoo.

Venäjä ei ole ollut mielissään Ukrainan viimeaikaisesta kehityksestä.

– Ukrainan presidentistä Volodymyr Zelenskyistä on tullut selvästi patrioottisempi kuin ennen, ja Ukrainan turvallisuus- ja puolustusneuvosto on ryhtynyt tekemään maan venäläismielisten voimien kannalta hyvin epämiellyttäviä päätöksiä, Moshes toteaa.

Moshesin mukaan Venäjä haluaa Ukrainan muuttavan sisäpolitiikkaansa. Samalla pyritään vaikuttamaan Krimin pahenevaan vesipulaan. Ukraina on sulkenut alueelle johtavan vesikanavan. Sotilasvoiman keskittäminen Ukrainan rajalle juuri nyt liittyy myös Yhdysvaltain vallanvaihtoon.

– Moskova haluaa näyttää lännelle, että jos se lisää Venäjän taloudellista painostusta Aleksei Navalnyin tapauksen vuoksi, se voi toimia häijysti Ukrainan suhteen.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt