Pienten kuntien kerrostaloja voi odottaa purkutuomio. LEHTIKUVA / EIJA KONTIO

HS: Täällä maksaa asunto 2000 euroa kappaleelta

Kokonaiset kerrostalot tyhjenevät maaseutukunnissa.

Maaseudun asuntojen hinnat ovat romahtaneet ja kokonaisia kerrostaloja myydään pilkkahintaan, uutisoi Helsingin Sanomat.

Esimerkiksi Jämsän Kaipolan kylästä löytyvää 18 huoneiston ja 1 155 neliön kerrostaloa myydään nyt 35 000 eurolla, jolloin yksittäiselle asunnolle tulee hintaa vain 2000 euroa. Vastaavia pilkkahintaan myytäviä kerrostaloja löytyy melkein kaksikymmentä kappaletta eri puolilta Suomea, pääasiassa maaseutukunnista.

Hinnat ovat äärimmäisen matalia verrattuna suuriin kaupunkeihin, joissa jopa yksiöistä joutuu maksamaan yli 100 000 euroa. Monissa pienissä kunnissa tilanne on taas niin epätoivoinen, että edes myyjät eivät ole tietoisia omistamiensa kerrostalojen tilanteesta.

Sp-kodin kiinteistövälittäjä Tanja Heinosen mukaan maaseudun kerrostalot ovat usein haasteellisia myyntikohteita. Heinosen mukaan Jämsän kerrostalosta kyselyitä on ollut noin kymmenen, näyttöjä hieman vähemmän.

– Tätä on mietitty muun muassa tukiasuntolaksi, vuokra-asunnoiksi tai lyhytaikaiseen majoitukseen, kun ei ole hotelleja lähellä, Heinonen toteaa.

Suomen Hypoteekkiyhdistyksen kehitysjohtajan Tom Millerin mukaan maaseudun kerrostaloille on vaikeaa löytää uutta käyttötarkoitusta. Ongelmana on etenkin tontin arvo.

– Varmasti tulevaisuudessa puretaan enemmän. Se on ehkä siirtymä sellaiseen ajatteluun, että kaikkea ei tarvitse säästää, Miller kommentoi.

Kaupungistuminen keskittyy Millerin mukaan Helsinki-Tampere-Turku -kasvukolmioon. Tämän alueen sisäpuolella asuntojen hinnat nousevat, ulkopuolella laskevat. Tyhjeneviin maaseutujen kerrostaloihin ei enää riitä vuokralaisia, kun työpaikat karkaavat kaupunkeihin.

Miller ei usko, että koronavirusepidemia tulee muuttamaan kaupungistumisen suuntaa, vaikka puheet väljemmästä asumisesta ovatkin nousseet viime aikoina pinnalle.

– Kaupungistuminen on pysäyttämätön trendi. Se voi vähän muuttaa muotoaan ja suuntaansa, mutta harvemmin pääsuunta vaihtuu. Väliaikaisesti ehkä, Miller pohtii.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt