Verkkouutiset

EU-komissaari Jutta Urpilainen vastaa komissiossa kansain­välisistä kumppanuuksista 126 maan kanssa ja erityisesti EU:n Afrikka-yhteistyöstä. LEHTIKUVA/MARKKU ULANDER

HS: ”Suomen valmistauduttava EU:n uuteen aikakauteen”

Jutta Urpilaisen mukaan EU:ssa saatetaan siirtyä eritahtiseen etenemiseen, jossa tulevissa päätöksissä olisi mukana vain osa jäsenmaista.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

EU-komissaari Jutta Uprilaisen mukaan suurten maiden, kuten Saksan ja Ranskan vaalit voivat muuttaa niiden tulevaa EU-linjaa. Tämän johdosta EU:ssa saatetaan jatkossa siirtyä eritahtiseen etenemiseen, jossa päätöksissä olisi mukana vain osa jäsenmaista. Asiasta uutisoi Helsingin Sanomat

Saksan mahdollinen tuleva liittokansleri Armin Laschet väläytti maan tulevaa linjaa kansleri­kandidaattien ensimmäisessä yhteisessä televisioväittelyssä toukokuussa. Saksan linja Angela Merkelin aikana on ollut, että kaikki maat halutaan pitää mukana päätöksenteossa.

– Nämä ovat heikkoja signaaleja, mutta ne kannattaa noteerata. Meillä saattaa olla edessä sellainen tilanne, että osa jäsenmaista haluaa syventää integraatiota vaikka talouspolitiikassa. Miten Suomessa on valmistauduttu tähän kansallisesti? Urpilainen kysyy. 

 Suomen EU-politiikan punainen lanka on jäsenyyden alusta asti ollut se, että Suomi haluaa niihin pöytiin, joissa päätöksiä tehdään. 

– Tarvitaan pohdintaa siitä, päteekö tämä jatkossakin. Jos integraatiota halutaan syventää, onko Suomen linja edelleen, että kaikkiin pöytiin, kaikkiin ytimiin?

Urpilaisen mielestä suomalainen EU-keskustelu keskittyy monesti yksityis­kohtiin, kun taas syvempää keskustelua siitä, mitä unionilta halutaan ja millaiseksi sen halutaan kehittyvän, kuulee vähemmän. Jatkossa tällaistakin näkökulmaa kuitenkin tarvittaisiin, sillä EU:ssa on mitä todennäköisimmin odotettavissa muutoksia instituutiona ja yhteisönä pandemian jälkeisessä elämässä.

– Keskustelu varmasti käynnistyy siitä, onko tarvetta tehdä toimivalta­kysymyksiin muutoksia. Pitäisikö EU:lla olla enemmän sananvaltaa esimerkiksi terveyspolitiikassa ja muissa kysymyksissä, jotka vahvistaisivat yhteistä vastustus­kykyämme tulevissa kriiseissä? Urpilainen pohtii HS:lle.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)