X
SULJE MAINOS
Viranomaisten viestin kerrotaan muuttuneen täysin toissa viikolla pidetystä vastaavasta tilaisuudesta. LEHTIKUVA / AFP Luis Robayo

HS: Arviot koronasta muuttuneet, Suomeen tullut yli 200000 riskitapausta

Arviot korona­viruksesta ovat synkentyneet merkittävästi.

Viranomaisten arviot koronaviruksen vaikutuksista ja vakavuudesta Suomessa ovat koventuneet, Helsingin Sanomat kertoo.

HS:n mukaan Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n sekä sosiaali- ja terveysministeriön STM:n asiantuntijat kertoivat eilen Säätytalolla pidetyssä kokouksessa eduskunnalle muun muassa siitä, miten koronaviruksen torjunnasta vastaavat viranomaiset ovat epäonnistuneet maahan tulevien huomioimisessa.

– Viranomaisten analyysi oli muuttunut täysin toissa viikosta. Viimeksi viesti oli, että ei ole aika millekään koville toimille. Nyt se oli, että Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin osalta ollaan jo huonossa tilanteessa ja tarvitaan vahvempia toimia, eräs paikalla ollut kertoo HS:lle.

Paikalla olleiden mukaan THL:n laskelmia oli synkentänyt arvio siitä, että Suomeen saapuu noin 200 000 riskialueilla maailmalla ollutta suomalaista. Tämä oli tiedossa jo viime viikonloppuna, kun hallitus valmisteli valmiuslain käyttöönottoa. Tuolloin THL ei kuitenkaan ollut ehtinyt ottaa lukua huomioon laskelmissaan.

– Sen tajuaminen, että parisataatuhatta suomalaista on tulossa tänne ja että heissä on mahdollisesti paljon tartunnan saaneita, on ollut ilmeisesti ratkaisevaa THL:n skenaarioiden kannalta, paikalla ollut henkilö kertoo THL:n arviosta.

Kokouksessa todettiin yhteisesti, ettei näitä henkilöitä ohjattu tarpeeksi tehokkaasti kotikaranteeniin paluun yhteydessä. Monen tulijan kerrotaan käytännössä vain kävelleen lentokentältä maahan, ilman riittävää ohjeistusta saati vaatimusta karanteenin noudattamisesta. He ovat matkustaneet normaalisti täysissä linja-autoissa ja junissa muiden kanssa ja jatkaneet arkeaan.

Toinen viranomaisten tilannekuvaa synkentänyt asia on, että koronaviruksen takia tehohoitoon joutuneita työikäisiä on enemmän kuin viranomaiset pari viikkoa sitten uskoivat. Vaarana asiantuntijoiden mukaan on, että jos virusepidemia leviää edes osaan muista maakunnista, olisi iso riski, että tehohoitopaikat eivät siellä riittäisi.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt