X
SULJE MAINOS
Al-Holin leiriltä on kotiutettu ensi kertaa myös aikuisia. LEHTIKUVA / AFP Delil Souleiman

HS: Suomen jihadistiperheissä lapsille näytetään terrorivideoita

Viranomaiset ovat huolissaan radikaalin islamin ylisukupolvisuudesta.

Ylisukupolviseksi käyvän radikaalin islamismin ongelma on Helsingin Sanomien mukaan tunnistettu niin suojelupoliisissa kuin sisäministeriössäkin. Julkisuudessa asia on ollut viime aikoina lähinnä Syyrian al-Holin ISIS-leiriltä kotiutettujen naisten ja lasten takia. Kyseessä eivät kuitenkaan ole suinkaan Suomen ainoat jihadistiset perheet.

Väkivaltaiseen radikalisoitumiseen erikoistunut sisäministeriön kehittämispäällikkö Tarja Mankkinen kertoo HS:lle, että väkivaltainen radikalisoituminen perheissä pitäisi nostaa pöydälle.

– Tietojeni mukaan asiassa ei ole pahemmin tapahtunut käytännön edistystä. Tämä on ollut sellainen kuuma peruna, johon ei ole haluttu puuttua. Vanhempien asema on nähty niin vahvana kasvatuksessa, Mankkinen toteaa.

Hänen mukaansa asiassa tarvittaisiin ryhtiliikettä. Mankkinen on sitä mieltä, että selkeästi väkivaltaista ideologiaa ihannoivan ja väkivaltaan kannustavan kasvatuksen tulisi olla peruste viranomaisen puuttumiseen.

HS kertoo, että sen tietojen mukaan Suomessa on jihadistiperheitä, joissa lapsille on näytetty terroristijärjestöjen propagandavideoita tai joissa lasten on annettu leikkiä vain asein.

Ilmiö on viranomaisten tiedossa, mutta sen laajudesta ei ole tietoa. Mittakaavaa Mankkinen ei pidä kuitenkaan ratkaisevana.

– Olennaista on se, että on lapsia, joita kasvatetaan näin. Näin ei saisi käydä lainkaan. Lapselle aiheutuvan pitkäkestoisen haitan lisäksi se vaikuttaa koko ympäristöön ja muihin ihmisiin.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt