Suomeen on syntynyt viime aikoina tuhansia Twitter-valetilejä. LEHTIKUVA / AFP PHOTO Loic Venance

HS: Suomeen on ilmestynyt tuhansia Twitter-valetilejä – ”joku valmistautuu”

Twitter-botit seuraavat päättäjiä, presidenttiehdokkaita, viranomaisia, mediaa ja julkisuuden henkilöitä.

Helsingin Sanomien mukaan Suomeen on ilmestynyt viime aikoina tuhansia Twitterin valetilejä. Toistaiseksi ei ole näyttöä siitä, että tileillä yritettäisiin vaikuttaa epäasiallisesti suomalaiseen yhteiskunnalliseen keskusteluun.

– Se tietysti kiinnosti turvallisuusviranomaisia, koska edessä ovat presidentinvaalit ja eduskuntavaalit. Tilien syntymisen ajankohdan lisäksi mikään konkreettinen asia ei viittaa siihen, että valetilit liittyisivät tuleviin vaaleihin.

– Mutta tietysti se hyvä kysymys säilyy, että onko näiden taustalla joku motivaatio ja jos on, niin mikä, suojelupoliisin viestintäpäällikkö Jyri Rantala kertoo Helsingin Sanomille.

Suojelupoliisi seuraa Twitterin liikehdintää.

– Tämän tyyppistä toimintaa on nähty maailmalla, esimerkiksi Yhdysvaltain presidentinvaalien yhteydessä käytettiin valetilejä eri tarkoituksiin. Niitä voidaan käyttää esimerkiksi Twitter-tilin häiritsemiseen tai äärimmäisten mielipiteiden tai valeuutisten levittämiseen.

Tietoturvayhtiö F-Securen tutkija Andy Patel kertoo Helsingin Sanomille, että suurin osa valetileistä on luotu viime kuukausien aikana.

– Tällä hetkellä näyttää siltä, että joku luo systemaattisesti suomalaisia Twitter-tilejä. Olen tarkkaillut myös Ruotsia, jossa on vaalit myöhemmin tänä vuonna, eikä tällaista ilmiötä esiinny Ruotsissa lähimainkaan samassa mittakaavassa.

Patelin mukaan valetileillä tuskin yritetään vaikuttaa Suomen presidentinvaaleihin, mutta tähtäimessä saattaa mahdollisesti olla ensi vuoden eduskuntavaalit.

– Näyttää siltä, että joku valmistautuu tulevaisuuteen luomalla tilejä, joita voi käyttää myöhemmin, Patel sanoo.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt