Älylaitteille annettavat äänikomennot voivat päätyä toisten kuultaviksi. LEHTIKUVA / RONI REKOMAA

HS: Ääniviestejä älylaitteille kuunnellaan ulkomailla

Neljä ulkomaisille palveluyrityksille työskennellyttä suomalaista kertoo asiasta.

Helsingin Sanomien mukaan useat ulkomaisten palveluyritysten laskuun työskennelleet kertovat kuunnelleensa älylaitteisiin tulleita suomalaisten ääniviestejä. HS on haastatellut neljää alan yrityksissä lähinnä Etelä-Euroopassa työskennellyttä.

Työntekijät kuuntelivat tuhansia lyhyitä ääniviestejä – äänihakuja tai saneluja. Työnä oli tarkistaa, muunsivatko ohjelmistot puheen tekstiksi oikein. Kyse oli muun muassa Applen ja Googlen ohjelmistojen ääniohjausten viesteistä.

Joissakin viesteissä puhujan henkilöllisyys paljastui. Yksi kertoo tunnistaneensa ääniviestistä tuttavansa.

HS:n tietojen mukaan työtä tehtiin kieliteknologian palveluja tarjoavissa yrityksissä.

Maailmalla ääninäytteiden käsittely on iso puheenaihe.

Haastateltujen työntekijöiden mukaan kuunneltaviksi tulleiden suomalaisviestien joukossa oli myös esimerkiksi seksiin liittyviä ääniviestejä.

– Sitä tietää, että tietoja kerätään, mutta sitten kun se käytännössä tapahtuu – oli se jotenkin sairasta, haastateltu sanoo HS:lle.

Google kommentoi HS:lle, että yhtiö käyttää kieliasiantuntijoita ympäri maailman kehittämään yrityksen puheteknologiaa. Vain pieni osa äänihauista päätyy kieliasiantuntijoille eikä äänitiedostoja ole yhdistetty tileihin, joista ne on nauhoitettu. Google-tilin asetuksista voi määrittää, ettei ääntä tallenneta.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt