X
SULJE MAINOS
Alkoholin etämyynnin oikeustilaa on pidetty epäselvänä. LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO

HS: STM:n hallitusneuvos sai huomautuksen alkoholin etämyyntiasiassa

Ismo Tuominen vastasi tietopyyntöön vasta yli kahden vuoden päästä.

Sosiaali- ja terveysministeriön hallitusneuvos Ismo Tuominen on saanut huomautuksen eduskunnan apulaisoikeusasiamies Maija Sakslinilta ”käsittelyn merkittävästä viivästymisestä”.

Asiasta uutisoivan Helsingin Sanomien mukaan Tuominen oli saanut vastattavakseen Rikhard Sjöbergin tekemän tietopyynnön alkoholin etämyyntiä koskevassa asiassa. Sjöberg oli pyytänyt syyskuussa 2017 Euroopan komission lausuntoa koskien Suomen tuolloin kaavailemaa alkoholin etämyyntikieltoa. Asiakirja luovutettiin lopulta Sjöbergille huhtikuussa 2020.

HS:n mukaan STM oli perustellut viivytystä sillä, että lausunto oli merkitty sanalla ”Limited” eli rajattu. Komissio oli kuitenkin kertonut ministeriölle jo syyskuussa 2017, että asiakirja on julkinen.

Maija Sakslinin päätöksessä todetaan, ettei Tuomisen toiminta ollut tahallista salaamista vaan inhimillinen erehdys. Tästä huolimatta hallitusneuvoksen katsottiin menetelleen lainvastaisesti käsittelyajan venymisen takia.

Pimittikö virkamies tietoa?

Verkkouutiset on seurannut alkoholin etämyynnin erikoista saagaa jo vuosia. Vuonna 2017 Verkkouutiset sai haltuunsa komission lausunnon ja komission ja STM:n salaista kirjeenvaihtoa alkoholilain silloisessa uudistuksessa lakiin kaavaillusta etämyyntikiellosta.

Esimerkiksi tässä jutussa kerrottiin kattavasti komission etämyyntikiellolle antamasta tyrmäyksestä ja STM:n etämyyntikaavailuista kuten muun muassa suunnitelmasta luoda Alkoon perustuva etämyyntijärjestelmä. Komission ryöpytyksestä tai sen lausunnossa ehdotetuista muutoksista ei tuolloin puhuttu mitään julkisuudessa. Tiettävästi asiaa ei nostettu esiin myöskään lain valmistelun yhteydessä.

Tähän on tarttunut myös asiakirjaa aiemmin pyytänyt Rikhard Sjöberg. HS:n jutun mukaan Sjöberg on päivittänyt kanteluaan tämän vuoden kesäkuussa selvittääkseen, onko Tuominen pimittänyt tiedon komission kannasta alkoholilakia käsitelleiltä valiokunnilta.

LUE MYÖS:

Näkökulma: Alkoholin etämyyntisotku on viranomaisen törkeyden huippu (VU 11.2.2021)

Analyysi: Alkoholilain valmistelija ei puhu totta nettimyyntikiellosta (VU 26.10.2017)

Alkoholilaista tuli riita EU:n kanssa – Näin komissio tyrmäsi Suomen (VU 8.10.2017)

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt