Verkkouutiset

Meilahden sairaala-aluetta Helsingissä. LEHTIKUVA/TIMO JAAKONAHO

HS: Sote uhkaa HUSin huippututkimuksen ja opetuksen rahoitusta

Kunnat maksavat merkittävän osan HUSin tutkimus- ja opetustyöstä, mutta sote-uudistus muuttaa tilanteen.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri HUSin johto sekä Helsingin sosiaali- ja terveystoimesta vastaava apulaispormestari Daniel Sazonov (kok.) ovat erittäin huolissaan tulevan sote-uudistuksen vaikutuksesta HUSin rahoitukseen, kertoo Helsingin Sanomat.

Erityisenä huolena ovat tutkimus- ja opetusrahat. Huolta aiheuttavat niin HUSin rahoituksen siirtyminen kunnilta valtiolle kuin sekin, että jatkossa tutkimus- ja opetusrahat ovat päätöksenteossa vastatusten kaikkien muiden sosiaali- ja terveyskulujen kanssa. Pelkona on, että tällaisessa asetelmassa tutkimuksen ja opetuksen rahoittaminen jää lapsipuolen asemaan.

– Huoli on todella suuri. Kun järjestelmä kerran rapautuu, sen kuntoon laittaminen voi olla hyvin vaikeaa, sanoo HUSin toimitusjohtaja Markku Mäkijärvi HS:lle.

Tutkimus ja opetus liittyvät olennaisesti HUSin toimintaan, sillä Helsingin yliopistollinen keskussairaala on osa sairaanhoitopiiriä. HUSin sairaaloissa, kuten Meilahden tornisairaalassa ja Naisten­klinikalla, tehdään jatkuvasti tutkimus- ja opetustyötä.

Käytännössä Helsingin yliopiston lääketieteellinen tiedekunta ja HUS kulkevat käsi kädessä, sillä tulevat lääkärit erikoistuvat HUSin sairaaloissa kokeneempien lääkäreiden valvonnassa ja opettelevat työtään käytännössä.

HUSin arvioidut menot tutkimukseen ja opetukseen ovat vuosittain kokonaisuudessaan noin sata miljoonaa euroa. Esimerkiksi vuonna 2021 tähän summaan sisältyi 17 miljoonaa euroa kunnilta peräisin olevaa tutkimusrahaa ja seitsemän miljoonaa euroa valtiolta tulevaa tutkimusrahaa.

– Valtion tutkimukseen antama raha on pienentynyt todella paljon vuosien saatossa. Se on ollut aikoinaan yli 20 miljoonaa euroa vuodessa, Mäkijärvi sanoo.

Vuonna 2023 voimaan tuleva sote-uudistus muuttaa tilannetta siten, ettei HUS saa rahoitustaan enää kunnilta vaan kokonaan valtiolta.

Vaikka Helsinki on uudistuksessa oma erillisalueensa, se saa sote-rahoituksensa valtiolta. Käytännössä Helsingiltä viedään verotuloja ja se saa tilalle valtionosuuksia eli rahaa, jota valtio maksaa hyvinvointialueille. Helsingiltä siis poistuu sote-kustannusten rahoitusvastuu, mutta samalla se menettää tulojaan.

– Kunnilta, kuten Helsingiltä, saatu tuki tutkimustyöhön on ollut todella merkittävä. Pelko on, että hyvinvointialuemallissa ei ole samanlaista halua tukea tutkimusta, sanoo HUSin tutkimusjohtaja Anne Pitkäranta.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)