SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne. LEHTIKUVA/MESUT TURAN

HS: SDP rahoittaisi vaalilupauksensa verottamalla enemmän – ”Meillä on varaa”

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinteellä on paljon kohteita, joihin ”meillä on varaa”.

Antti Rinne kertoo Helsingin Sanomien haastattelussa, että seuraavan hallituksen on pysäytettävä ja käännettävä nykyinen meno, jota hän kutsuu ”eriarvoistamiskehitykseksi”. SDP haluaa suunnata rahaa tämän torjumiseksi. Lisäksi puolue tekisi lisäinvestointeja myös osaamiseen, koulutukseen, tutkimukseen ja tieteeseen.

Rinteen sairausloman aikana valtiovarainministeriön virkamiehet kertoivat helmikuun alussa, että seuraavan hallituksen on sopeutettava julkista taloutta vähintään kahdella miljardilla eurolla. Rinne tulkitsee, että virkamiehet pitävät myös verotusta mahdollisena julkisen talouden sopeuttamiskeinona. Ministeriön virkakunnan arvion mukaan veronkiristyksiä voi kuitenkin tehdä vain ”hyvin rajallisesti”.

– SDP:n ajattelu lähtee siitä, että nyt tehdään tulevaisuusinvestointeja ja torjutaan eriarvoisuutta. Me rahoitamme sen vero-ohjelmallamme, jolla on mahdollisuus saada 1–1,5 miljardia euroa lisärahaa laajentamalla ja tiivistämällä veropohjaa ilman että ansiotuloverotus kiristyy, Rinne sanoo.

Pelivaraa tulee Rinteen mukaan myös siitä, että jokainen prosentti lisää työllisyysasteeseen tarkoittaa miljardia euroa lisää tasapainoa julkiseen talouteen. Rinne myöntää, että talouskehityksessä on näkyvissä mustia pilviä, mutta se ei muuta puolueen tavoitteita.

– Minä näen tämän niin, että meillä on varaa huolehtia siitä, että vanhukset saavat hyvää hoitoa ja eläkeläisiä nostetaan köyhyydestä. Meillä on varaa myös siihen, että jokainen suomalainen nuori saa riittävän hyvän koulutuksen.

Rinne luettelee HS:n mukaan pitkän listan muutakin, mihin ”meillä on varaa”.

– En hyväksy enää sellaista ajattelua, että kamreeri tulee ja sanoo, mihin rahat riittävät, eikä ole muuta vaihtoehtoa kuin leikata, hän toteaa.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt