X
SULJE MAINOS
Keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko. LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA

HS: SDP halusi leikata maataloudesta, keskusta valitsi tieteen

Annika Saarikko puolustautuu sanomalla, että aiemmatkin hallitukset ovat tehneet ikäviä leikkauksia.

Hallituksen kaavailemat leikkaukset tieteen rahoitukseen johtuvat siitä, että kaikkien puolueiden piti leikata omien ministeriensä johtamien ministerien rahoitusta. Tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko (kesk.) päätyi leikkaamaan tieteen rahoitusta, koska muuten hallitus olisi leikannut maataloustukia, uutisoi Helsingin Sanomat.

Hallitus päätyi puoliväliriihessä kasvattamaan budjetin menokehyksiä ensi vuonna 950 miljoonalla eurolla ja sitä seuraavana vuonna 500 miljoonalla eurolla. Tästä seurasi, että menoja joudutaan karsimaan 370 miljoonan euron edestä.

SDP esitti, ettei sosiaali- ja terveysministeriöltä ja opetus- ja kulttuuriministeriöltä leikata mitään, ja vihreät ja vasemmistoliitto tukivat esitystä. Samalla SDP esitti HS:n mukaan merkittäviä leikkauksia maa- ja metsätalousministeriön budjettiin, mikä olisi merkinnyt, että maanviljelijöiden kansallista tukea olisi pienennetty.

Keskusta vastusti tätä, ja kompromissi saavutettiin, kun kaikki puolueet suostuivat leikkaamaan omien ministeriöidensä budjetteja.

Saarikko vahvisti keskiviikkona eduskunnassa, että tieteestä leikataan 35 miljoonaa euroa vuodesta 2023 alkaen. Hän puolusti päätöstä muistuttamalla, että aiemmatkin hallitukset ovat leikanneet koulutusbudjetteja.

LUE MYÖS: Annika Saarikko vahvisti koulutussäästöt, mutta heitti pallon kokoomukselle

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt