Sairaaloissa varavoimaa on sen verran, etteivät välttämättömät henkeä ylläpitävät toiminnot lakkaa sähkökatkon sattuessa. LEHTIKUVA / MARTTI KAINULAINEN

HS: Sairaalat selviäisivät joidenkin tuntien sähkökatkosta

Onnettomuustutkintakeskuksen johtajan mukaan on katteeton kuvitelma, että sairaalat voisivat toimia normaalisti varavoiman turvin.

Suomessa ei ole sattunut koko maan kattavia sähkökatkoja yli 40 vuoteen, mutta kantaverkon suurhäiriö on mahdollinen.

Onnettomuustutkintakeskuksen johtaja Veli-Pekka Nurmi sanoo Helsingin Sanomille, että paikallisellakin pitkällä sähkökatkolla olisi vakavia seurauksia isoissa taajamissa ja kaupungeissa. Nurmi on tekniikan dosentti Tampereen yliopistossa, jossa hän on erikoistunut pitkiin sähkökatkoihin ja niiden yhteiskunnallisiin vaikutuksiin.

− Hyvin harvinaista sellainen on, mutta äärimmäisen vakava, jos se tapahtuu, Nurmi sanoo.

Moni ei tule ajatelleeksi esimerkiksi sitä, että sähkönjakelun katkettua myös vesihuolto lakkaa hyvin pian toimimasta, koska monilla paikkakunnilla kaikki veden jakelu perustuu sähköä vaativaan pumppaukseen.

Esimerkiksi sairaaloissa varavoimaa on sen verran, etteivät välttämättömät, henkeä ylläpitävät toiminnot lakkaa sähkökatkon sattuessa. Nurmen mukaan sairaalat selviävät ”joidenkin tuntien” katkoksesta, mutta varavoimakonetta ei ole suunniteltu pidempään käyttöön.

− Se on katteeton kuvitelma, että sairaalat voisivat toimia normaalisti varavoiman turvin, Nurmi toteaa.

Valtava sähkökatkos pimensi sunnuntaina Argentiinan ja Uruguayn lähes kokonaan yli puolen vuorokauden ajaksi. Alueella asuu yhteensä noin 48 miljoonaa ihmistä.

Syytä sähkökatkolle ei toistaiseksi tiedetä. Kyberiskun mahdollisuutta ei ole suljettu Argentiinassa pois, vaikka maan energiaministerin mukaan se ei ole kuitenkaan ensimmäinen mahdollinen vaihtoehto.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt