Virheellisesti lajiteltu posti voi jäädä ikuisuuskierteeseen. LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

HS: Postin kirjeitä jaetaan taloyhtiöissä harrastuspohjalta

Työntekijät kuvailevat yhtiön tilannetta kaoottiseksi.

Helsingissä joissain taloyhtiöissä on luotu talon sisäinen järjestelmä postien jakamiseksi uudelleen oikeille vastaanottajille, Helsingin Sanomat kertoo.

Ongelmat ovat pahimpia pääkaupungin kantakaupungissa, jossa pitkät toimitusajat, väärään osoitteeseen tuleva posti tai kokonaan kadonneet lähetykset ovat yleisiä. Puutteita on myös pakettikuljetuksissa, kuljetusaikojen sopimisessa ja asiakaspalautteen toiminnassa.

Postin työntekijät kuvailevat HS:lle tilannetta kaoottiseksi, kun postia on paljon mutta osaavia työntekijöitä vähän. Ongelmien sanotaan johtuvan työvoimapulasta, jakajien työtä hidastavista uusista työtavoista ja alueen asukkaiden vihaisista palautteista.

Jakelussa suurin haaste liittyy valmiiksi niputettuun postiin, joka hidastaa jakamista. Nippusiteet saa avata vasta jakeluvaiheessa. Mukana on pahimmillaan kolme muuta nippua, käsin lajiteltu posti, mainosposti ja edellisten päivien jakamattomat postiniput, joiden lajittelu uudempien postien sekaan on kiellettyä.

– Kolmen nipun kanssa jakaminen on todella vaikeaa ja hidasta. Nippusiteissä olevat postit levähtävät helposti kärryyn, eikä jakajalla ole mitään käsitystä itsellään siitä, mitä nipussa on. Siellä kerroksissa sitten yritetään etsiä posteja eri nipuista, Postin työntekijä kuvailee HS:lle.

Koneellisesti niputetun postin lajitettelu käsin on kielletty. Tämä on johtanut siihen, että virheellisesti lajiteltu posti ”voi jäädä ikuisuuskierteeseen”, jossa posti kuljetetaan kerta toisensa jälkeen kierrokselta pois ja tuodaan myöhemmin takaisin. Alueen osoitteet, vastaanottajat, muutokset ja erikoistapaukset jäävät oppimatta.

Postin työntekijöiden mukaan osa uusista työntekijöistä lopettaa jo yhden päivän jälkeen. Arvion mukaan vain joka kolmas aloittaneista jää töihin.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt