X
SULJE MAINOS
Oikeuskansleri Tuomas Pöysti. LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA

HS: Oikeuskansleri esitti negatiivista testiä maahantulijoilta jo marraskuussa

Pääministeri Sanna Marinin (sd.) hallitus ei pitänyt esitystä tarkoituksenmukaisena.

Helsingin Sanomien mukaan oikeuskansleri Tuomas Pöysti yritti jo viime marraskuussa ohjata sosiaali- ja terveysministeriötä löytämään oikeudellisen ratkaisun siihen, että koronaviruksen leviämistä ulkomailta voitaisiin hillitä vaatimalla negatiivinen testitulos Suomeen saapuvilta ulkomaalaisilta.

– Suhteellisuusperiaatteen ja yksilölliseen arviointiin perustuvan karanteenimääräyksen kannalta olisi perustellumpaa, että matkustamisen terveysturvallisuusjärjestelmä perustuisi ensisijaisesti testaukseen, oikeuskansleri kirjoitti lausunnossaan.

Toisin sanoen hän yritti ohjata ministeriötä löytämään oikeudellisen ratkaisun siihen, että koronaviruksen leviämistä ulkomailta voitaisiin hillitä vaatimalla negatiivinen testitulos Suomeen saapuvilta ulkomaalaisilta.

Pöysti sanoo HS:lle, että hallitus antoi sittemmin eduskunnalle esityksen muun muassa joukkotestausta koskevasta sääntelystä, mutta siihen ei arvioitu tarkoituksenmukaiseksi ottaa testitodistusta koskevia säännöksiä.

– Perusteluna oli sosiaali- ja terveysministeriön arvio siitä, että testitodistusvaatimus olisi vain rajallisesti vaikuttava ja mallin toteuttamiseen liittyisi käytännön vaikeuksia. Testitodistuksia hyödyntävä sääntelymalli on, kunhan siitä riittävän tarkkarajaisesti ja täsmällisesti säädetään, valtiosääntöisesti mahdollinen. Velvoitteet ja poikkeukset niistä sekä mitä velvoitteen täyttämättä jättämisestä seuraa, on toki säädettävä laissa, Pöysti sanoi.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt