Mies tutkimassa veroasioitaan. LEHTIKUVA/VESA MOILANEN

HS: Norja taistelee rikkaiden verosuunnittelua vastaan

Verotulojen hupeneminen uhkaa norjalaisen verotutkijan mukaan hyvinvointivaltioita.

Norjan verotutkimuskeskuksen johtaja, professori Guttorm Schjelderupin mukaan pohjoismaisia hyvinvointivaltioitakin uhkaa verokertymien hupeneminen, kertoo Helsingin Sanomat.

Hänen mukaansa syy löytyy monikansallisten yritysten vallan kasvusta ja niiden verosuunnittelusta. Toisena syynä on rikkaiden etua valvovien lobbarien ylivalta verolakien säätämisessä.

Yritykset palkkaavat taitavimmat verojen tuntijat palvelukseensa ja verotutkijoita ja verotuksen kehittäjiä on vähän verrattuna verolobbareihin, jotka esittävät työkseen puolueellisia verokantoja.

Toisaalta poliitikoilla ja journalisteilla on usein puutteelliset tiedot verotuksesta ja lakien yksityiskohdista. Siksi he ovat helposti lobbarien viestien vietävissä.

Norjan verotutkimuksessa työskentelee nykyään muun muassa kymmenen professoria ja neljä apulaisprofessoria. Schjelderupin mielestä myös Suomi tarvitsisi oman verotutkimuskeskuksen.

Jos verojärjestelmä antaa monikansallisille yhtiöille mahdollisuuden siirtää voittonsa kevyen verotuksen maihin, niistä tulee omistajilleen paikallisia yrityksiä tuottavampia ja siis kannattavampia.

Ajan mittaan ne voivat Schjelderupin mukaan ostaa paikalliset kilpailijat pois markkinoilta. Näin kotimaiset yritykset voivat epäreilun verotuksen takia näivettyä samalla kun valtion yritysverotulot hupenevat.

Yhden selvityksen mukaan monikansallisten yritysten osiksi ostettujen norjalaisyritysten verotettavien voittojen määrä oli yrityskaupan jälkeen 24 prosenttia pienempi kuin ennen kauppaa.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt