X
SULJE MAINOS
Autoja helsinkiläisellä parkkipaikalla. Katalysaattorit kiinnostavat rikollisia, koska niiden sisältämä rhodium, palladium ja platina ovat nykyisin hyvin kalliita metalleja. LEHTIKUVA/EMMI KORHONEN

HS: Näitä rosvotaan nyt ennätysmäisesti

Kaikista tämän vuoden varkauksista puolet on tapahtunut Vantaalla, Helsingissä, Tampereella ja Oulussa.

Katalysaattorivarkaudet ovat lisääntyneet Suomessa merkittävästi tänä vuonna, uutisoi Helsingin Sanomat. Syyskuun loppuun mennessä katalysaattoreita oli viety 2236, kun viime vuonna vastaava luku oli 381.

Katalysaattori on useimmiten auton pohjassa oleva, suurimmillaan roskakorin kokoinen osa, joka tekee pakokaasusta vähemmän myrkyllistä. Rikollisia katalysaattorit kiinnostavat siksi, että niissä on platinaa, palladiumia ja rodiumia.

– Kymmeniä vuosia on puhuttu siitä, että materiaali jossain vaiheessa loppuu maapallolta ja koetaan todellista niukkuutta. Nyt se on tapahtunut näiden metallien kohdalla, kertoo Autopurkamoliiton puheenjohtaja Veli-Matti Jalonen HS:lle.

Yhdestä katalysaattorista voi koosta ja mallista riippuen saada jopa 600–700 euroa, Jalonen kertoo. Varkauden kohteeksi joutuneen auton korjaaminen voi maksaa 500–3000 euroa riippuen siitä, millainen auto on ja miten paljon sitä on tuhottu katalysaattoria irrottaessa.

Varkaat saavat katalysaattoreista rahat esimerkiksi myymällä niitä romukauppiaille tai muuten eteenpäin omien verkostojensa kautta. Yli puolet varastetuista katalysaattoreista jää Suomeen, loput lähtevät ulkomaille, kertoo poliisitarkastaja Tuomas Pöyhönen Poliisihallituksesta.

Katalysaattoreita varastaa hänen mukaansa moninainen joukko. Osa on suomalaisia, mutta varkaita tulee myös Baltian maista. Jotkut ovat kertarikollisia, toiset ammattilaisia, jotka ovat saattaneet ennen tehdä muunlaisia metallivarkauksia.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt