Nälänhädässä ylimääräisistä senteistä voi olla hyötyä. LEHTIKUVA / MARJA AIRIO

HS: Näin paljon hitaammin lihava kuolee nälkään

Lihavuus haittaa elämää monin tavoin, mutta voisi auttaa pärjäämään nälänhädässä.

Helsigin Sanomissa lasten tiedekysymyksissä kuusivuotias Heikki Sammalisto kysyy lihavan kuolemisesta nälkään. Heikille vastaa sisätautien erikoislääkäri ja lihavuustutkija Pertti Mustajoki.

– Lihavuudesta on yleensä haittaa, mutta nälänhädässä se voi tosiaan auttaa pärjäämään pitempään hengissä. Sama koskee sekä ihmisiä että muita eläimiä. Ravinnon loppuessa elämiseen tarvittavaa energiaa saadaan nimittäin aika pitkään omasta elimistöstä. Elimistö ottaa sitä aluksi ihon alla olevasta rasvakudoksesta, jota normaalipainoisellakin on melko paljon, Pertti Mustajoki toteaa.

Sen jälkeen keho ryhtyy ottamaan energiaa omista elimistä, lähinnä lihaksista. Ruoatta jääneen kuoleman aiheuttaa yleensä lopulta toimintahäiriö sydämessä sydänlihaksen ravinnoksi käyttämisen seurauksena.

– Normaalipainoinen ihminen pysyy ilman ruokaa hengissä pari kuukautta, jos hän saa riittävästi vettä, vitamiineja ja mineraaleja. Mikäli vain vettä on riittävästi, elinaika jää lyhyemmäksi. Jos ei saa nestettäkään, kuolema saapuu muutamassa päivässä.

Kilo ylimääräistä rasvakudosta riittää erikoislääkärin mukaan tuottamaan energiaa noin neljäksi päiväksi. Niinpä kymmenen kiloa ylipainoinen henkilö voi elää nälänhädän iskiessä suunnilleen kuukauden pidempään kuin normaalipainoinen.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt