Omakotiliitosta arvioidaan, että käynnit kotiovella perustuvat yritysten omiin arvioihin asuinalueen rakennuskannasta. LEHTIKUVA / MARTTI KAINULAINEN

HS: Miten remonttikauppiaat osaavat soittaa omakotiasujille?

Remonttikaupustelun kohteiksi päätyneet ovat ihmetelleet, miten yritykset osaavat tehdä täsmäsoittoja.

Kuluttajaviranomaiset ovat saaneet runsaasti ilmoituksia myyjistä, jotka soittelevat omakotiasukkaille ja kiertävät ovelta ovelle. Kuluttaja-asiamies on moittinut erityisesti viiden yrityksen toimintaa, kertoo Helsingin Sanomat.

Myynnin kohteeksi joutuneet ovat ihmetelleet, miten myyjät osaavat tehdä täsmäsoittoja omakotiasukkaille ja käydä juuri taloissa, jossa on tarvetta erilaisille remonteille ja talotekniikan päivityksille?

Yritykset vastaavat, että yhteystietoja saadaan käyttöön ulkopuolisilta palveluntarjoajilta. Maanmittauslaitoksen ylläpitämän kiinteistötietojärjestelmän rekistereistä voi kuka tahansa ostaa esimerkiksi omakotitonttien omistaja- ja osoitetietoja, vaikka kiinteistön omistaja ei olisi erikseen antanut tähän lupaa.

Maanmittauslaitokselta vakuutetaan, että tietoja ei myydä kotimyyntiä harjoittaville yrityksille.

Tietosuojavaltuutetun toimisto aikoo erikseen selvittää, mihin toimiin eri rekisterinpitäjät ovat ryhtyneet, jotta rekisteriin merkittyjen henkilöiden oikeus toteutuu.

Koska ovelta ovelle kiertävä kotimyyntiä harjoittava yritys ei suoraan saa omakotiasukkaiden yhteystietoja, Omakotiliitosta arvioidaan, että käynnit kotiovella perustuvat yritysten omiin arvioihin asuinalueen rakennuskannasta. Kuluttaja saattaa myös luovuttaa tietojaan erilaisiin rekistereihin osallistumalla arvontoihin esimerkiksi internetissä.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt