Työ- ja elinkeinoministeriössä on varauduttu poikkeusoloihin. LEHTIKUVA/MIKKO STIG

HS: Ministeriö koonnut yli 100000 hoitajan rekisterin

Sovelluksen avulla töihin voidaan tarvittaessa kutsua ja velvoittaa terveydenhuollon ”reserviläisiä”.

– Ensimmäisten rekisteriajojen perusteella terveydenhuoltoalan ammattilaisia löytyi jopa muutamia satoja tuhansia, sanoo rekisteriä kokoamassa ollut erityisasiantuntija Ahti Avikainen työ- ja elinkeinoministeriöstä Helsingin Sanomille.

– Kun joukosta karsitaan esimerkiksi julkisella sektorilla töissä jo olevat ja iän mukaan sopimattomat eli yli 67-vuotiaat, jäljelle jäi 40 000–130 000 hengen reservi, hän jatkaa.

Avikaisen mukaan keneenkään ole vielä otettu yhteyttä ja kysytty tarkemmin esimerkiksi osaamisesta, työkyvykkyydestä, muista ominaisuuksista tai mahdollisista työnteon esteistä.

Valmiuslaissa on myös säädetty, ettei työmääräystä saa antaa esimerkiksi henkilölle, joka ei voi poistua kotoaan jatkuvaa huolenpitoa tarvitsevan lapsen hoitamisen takia.

– Yhteydenotto edellyttää, että valmiuslaki ja kyseinen asetus olisi jo otettu käyttöön. Mutta nyt työvelvollisuusrekisteri on ainakin nopeasti otettavissa tarvittaessa käyttöön, ja sovellustakin on jo testattu, Avikainen kertoo.

Työvelvollisten rekisteriä alettiin kerätä jo keväällä. Rekisterin oli määrä varmistaa työvoiman riittävyys terveydenhuollossa niin, ettei koronavirusepidemian aiheuttama työvoimapula vaaranna ihmishenkiä.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt