Juha Kärkkäinen oikeudenkäynnissä vuonna 2013. LEHTIKUVA / MARKKU RUOTTINEN

HS: Menestyvällä kauppiaalla tuomio ja äärikytkentöjä

Kansanryhmää vastaan kiihottamisesta tuomion saanut kauppias on tehnyt yhteistyötä uusnatsien kanssa.

Tavarataloketju J. Kärkkäinen Oy:lla menee hyvin. Vuonna 2009 velkasaneeraukseen hakeutunut yhtiö on nyt ollut avaamassa uusia tavarataloja ja sen liikevaihdon ennustetaan kasvavan tälle vuodelle jo kahteensataan miljoonaan, kertoo Helsingin Sanomat.

Yhtiön omistaja Juha Kärkkäinen on tullut tunnetuksi myös vuonna 2013 saamastaan tuomiosta kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Hänen tuolloin omistamassaan ja päätoimittamassaan Magneettimedia-lehdessä oli julkaistu useita juutalaisvastaisia kirjoituksia. Lehdellä ja Kärkkäisellä onkin selvät kytkökset aiemmin Suomen vastarintaliikkeenä tunnettuun Pohjoismaiseen vastarintaliikkeeseen PVL:aan.

Oikeudenkäynnissä Kärkkäisen todistajana toimi PVL:n silloinen Suomen osaston johtaja. Tuomion myötä Kärkkäinen luovutti Magneettimedian vastarintaliikkeen aktiivien hallinnoimalle Pohjoinen perinne ry:lle, jota Poliisihallitus on PVL:n ohella vaatinut lakkautettavaksi. Yksi yhdistyksen nimenkirjoittajista on Helsingin asema-aukiolla vuonna 2016 tehdystä pahoinpitelystä tunnetuksi tullut Jesse Torniainen.

Kärkkäisen tavaratalosta on myös edelleen saatavilla entisen Ku Klux Klan -johtajan David Duken kirja ”Juutalaista ylivaltaa”, jonka esipuheen lainaamisesta Magneettimediassa Kärkkäinen sai osaltaan tuomionsa.

Magneettimedian nykyisestä rahoituksesta tai Kärkkäisen mahdollisesta osuudesta siihen ei ole tarkkaa tietoa, mutta Suomen juutalaisten seurakuntien keskusneuvoston puheenjohtaja Yaron Nadbornik arvioi  juutalaisvastaisen lehden rahoituksen olevan kuitenkin kunnossa.

”Magneettimediassa on takana älyttömästi rahaa, ja joku sitä rahoittaa. Me juutalaiset olemme demografisesti merkityksetön muutaman tuhannen ihmisen yhteisö Suomessa, joten täytyy kyllä ihmetellä, miten jollakulla on siihen aikaa ja rahaa”, hän sanoo.

Kärkkäinen ei suostunut Helsingin Sanomien haastatteluun.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt