LEHTIKUVA / PIHLA LEHMUSJOKI

Libera kanteli yleissitovuudesta komissiolle

Ajatushautomo yrittää kaataa ay-liikkeelle tärkeän periaatteen.

Ajatushautomo Libera on Helsingin Sanomain mukaan haastanut suomalaisen työsopimusjärjestelmän kantelemalla työehtosopimusten yleissitovuudesta Euroopan komissioon.

– Pohjoismaisen hyvinvointiyhteiskunnan ylläpitäminen edellyttää toimivia työmarkkinoita ja korkeaa työllisyysastetta. Suomen kansainvälisessä vertailussa poikkeuksellisen laaja työehtosopimusten yleissitovuus estää näiden edellytysten toteutumista, Libera toteaa tiedotteessaan.

Kanteessa on käyty läpi kohdat, jotka Liberan mukaan järjestelmässä ovat ristiriidassa EU-oikeuden kanssa.

Kantelun mukaan yleissitovuus rajoittaisi esimerkiksi yhtiöiden sijoittautumisvapautta ja työvoiman vapaata liikkuvuutta. Yleissitovuuden sanotaan kantelussa olevan ristiriidassa EU:n perusvapauksien, kilpailuoikeuden, perusoikeuksien ja yleisten periaatteiden kanssa. Laajan yleissitovuuden katsotaan muodostavan yritykselle niin paljon velvoitteita, ettäei sen kannata palkata ulkomailta työvoimaa.

Aiemmin yleissitovuutta ei ole testattu komissiossa. Noin 40-sivuinen kantelu lähetettiin viime viikolla. Komissiolla on pari viikkoa aikaa päättää, ottaako se kantelun käsittelyyn.

Ammattiyhdistysliike pitää yleissitovuutta elintärkeänä katsoessaan sen turvaavan reilut työehdot ja työrauhan. Yrittäjissä ja oikeistopuolueissa yleissitovuutta on arvosteltu, koska se asettaa yritykset eriarvoiseen asemaan ja estää työllistymisen.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt