Elektronimikroskoopin kuvassa violetit koronavirukset ovat valtaamassa vihreitä soluja. NIAID Wiki Commons

HS: Lauluharjoituksen ryppäässä 25 sai koronan, seitsemän sairaalaan, yksi kuoli

Eläkeläisten kuoron harjoituksessa tapahtui superleviäminen.

Helsingin Sanomat kertoo reportaasissaan uusmaalaisesta eläkeläiskuorosta, joka piti harjoituksensa 16. marraskuuta 2020. He lauloivat joululauluja.

Kädet oli pesty käsidesillä ja kaikki istuivat kahden metrin turvavälien päässä laulaessaan. Kuoro oli aiemmin pitänyt epidemian vuoksi taukoa, mutta harjoitellut jälleen lokakuusta asti.

Nyt ainakin yksi takarivissä istunut kuorolainen kantoi tietämättään koronavirusta.

Kuorolaisia oli paikalla 16. Heistä 14 sairastui. He tartuttivat tautia edelleen niin, että ryppäässä oli 25 henkilöä. Seitsemän heistä joutui sairaalahoitoon. Yhden puoliso kuoli.

– Kun pahin tapahtui, minulle tuli tuska: miksi tästä ei puhuta. Miksi koronan sairastaminen ja sen tartuttaminen ovat asioita, joista vaietaan?, kuoron vetäjä sanoo HS:ssa.

Virusten liikettä ilmavirroissa tutkiva Aalto-yliopiston apulaisprofessori Ville Vuorinen on testannut kyseisessä kerhohuoneessa hiukkasten leviämisnopeutta parfyymilla. HS:n mukaan ”viimeistään kahden laulun jälkeen jokainen laulaja oli jo hengittänyt sisäänsä viruksia kantavia aerosolipartikkeleita”.

– Laulaminen levitti virusta ilman välityksellä tehokkaammin kuin tähän asti on ymmärretty, Ville Vuorinen sanoo.

Huoneen koneellinen ilmanvaihtokaan ei auttanut. Vuorinen sanoo, että ”tämä tapaus muutti ja konkretisoi käsitystäni koronaviruksen leviämisestä”. Tällainen ilman kautta tapahtuva tarttuminen superleviämistilanteista vaikuttaa hänen mukaansa huonosti tiedostetulta.

– Tässä tapauksessa koronavirus levisi aerosolien mukana yli kahdensadan neliömetrin tilassa lähes kaikkiin ihmisiin. Se osoittaa, että tartuntoja voi tapahtua myös pitkän matkan yli esimerkiksi kuntosaleilla, ravintoloissa ja baareissa, joissa ihmiset hengittävät samaa sisäilmaa. Erityisesti näin käy silloin, kun hengitetään tai puhutaan voimakkaasti, apulaisprofessori Vuorinen sanoo.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt