X
SULJE MAINOS
Kokoomusjohtaja Petteri Orpo juhlii kuntavaalivoittoa kesäkuussa. LEHTIKUVA / MIKKO STIG

HS-kysely: Kokoomus vahvistaa asemiaan ykköspuolueena

Ero kakkosena tulevaan SDP:hen kasvoi verrattuna elokuun mittaukseen.

Kokoomus jatkaa Suomen suosituimpana puolueena, kertoo Helsingin Sanomien mielipidekysely. Jos eduskuntavaalit järjestettäisiin nyt, kokoomusta äänestäisi 20,8 prosenttia suomalaisista. Toiseksi suosituin puolue on SDP, jota äänestäisi 18,4 prosenttia.

Kokoomuksen kannatus on noussut tasan yhden prosenttiyksikön verrattuna HS:n elokuiseen kyselyyn. SDP:n kannatus on puolestaan laskenut 0,8 prosenttia.

Perussuomalaisia äänestäisi 17,4 prosenttia, mikä on 0,2 enemmän kuin viime kyselyssä. Keskustan kannatus on pysynyt ennallaan 12,9 prosentissa.

Vastanneista 26 prosenttia ei kertonut, mitä puoluetta äänestäisi tai kertoi, ettei äänestäisi lainkaan.
Tutkimuksen virhemarginaali on suurimmilla puolueilla noin 2,1 prosenttia molempiin suuntiin.

Kantar TNS:n tutkimusjohtaja Sakari Nurmela arvioi HS:lle, että kokoomus hyötyy kesän kuntavaaleista, jotka puolue voitti.

– Kyllä he ovat saaneet vaalivoitosta aika paljon potkua. Kokoomus on myös ollut viime aikoina melko paljon esillä julkisuudessa.

Kysely tehtiin 23.8.–17.9.2021 välisenä aikana, johon osui muun muassa budjettiriihi.

Nurmela huomauttaa, että SDP:n kannatus on kuntavaalien jälkeen ollut HS-gallupeissa korkeampi kuin se oli itse vaaleissa.

– Tällä hetkellä voi olla niin, että myös Sdp:tä kuntavaaleissa äänestäneistä jotkut eivät halua ilmaista tukeaan. Se lienee normaalia vaihtelua. Kyse voi tietenkin olla myös esimerkiksi budjettiriiheen liittyvistä keskusteluista.

Vihreiden kannatus laski 10,5 prosenttiin ja vasemmistoliiton 7,8 prosenttiin. RKP:tä äänestäisi 4,5 prosenttia ja kristillisiä 3,6 prosenttia.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt