Verkkouutiset

HS: Kaupungin vuokralainen tuhosi asuntoa 60000 euron edestä

Taloyhtiö voi joutua vesivahingon ja torakkaongelman maksajaksi, sillä Helsinki ei vaadi vuokralaisiltaan vakuutusta.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Helsingin Alppilassa sijaitsevan taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja Sinikka ihmettelee Helsingin Sanomissa, miksi kaupunki ei vaadi kotivakuutusta vuokralaisiltaan.

Helsingin kaupungin vuokralainen aiheutti Sinikan kerrostaloon vesivahingon ja torakkaongelman. Kaupunki ei edellytä vuokralaisiltaan kotivakuutusta, joten noin 60 000 euron lasku tuholaistorjunnasta ja vesivahingon korjaustöistä saattaa langeta taloyhtiön osakkaiden maksettavaksi.

Taloyhtiössä ongelmia aiheuttaneet asunnon omistaa asunnottomuutta ehkäisevä Y-Säätiö, joka on jälleenvuokrannut kaupungille huoneiston. Kaupunki on vuokrannut edelleen asuntoa sosiaalisin perustein miehelle, jonka epäillään puolestaan jälleenvuokranneen sitä laittomasti paperittomille maahanmuuttajille. Vesivahinkoa epäillään tahallisesti aiheutetuksi.

– Ymmärrän kyllä Y-Säätiön idean, ja minusta heidän tekemänsä työ on hienoa. Tuossa asunnossa on asunut paljon kivoja tyyppejä. Mutta sitten, kun se mätämuna osuu kohdalle, pitääkö taloyhtiön kustantaa ongelmat, Sinikka sanoo HS:lle.

Lain mukaan vuokralainen on yksin korvausvastuussa aiheuttamastaan vahingosta. Vastuu voi siirtyä kuitenkin taloyhtiön ja sen osakkaiden maksettavaksi, jos taloyhtiön kiinteistövakuutus ei korvaa vahinkoja ja vuokralainen todetaan ulosotossa varattomaksi eikä hänellä ole kotivakuutusta.

Laki ei myöskään vaadi, että taloyhtiön osakas tai sen vuokralainen joutuisivat hankkimaan kotivakuutuksen. Tässä tapauksessa osakas on Y-Säätiö ja vuokralainen Helsingin kaupunki, jotka eivät vaadi kotivakuutusta asunnoissaan vuokralla olevilta henkilöiltä.

– Tässähän on kyse siitä, että jos vuokralaisilta ei vaadita vakuutusta, Helsingin kaupunki ja myös Y-Säätiö voivat siipeillä taloyhtiöissä muiden osakkaiden kustannuksella. Toki he osakkaina joutuvat itsekin kustantamaan osan esimerkiksi vesivahinkojen remonttikustannuksista, joten voi vain ihmetellä, miksei heillä ole kiinnostusta vaatia vuokralaisilta kotivakuutusta, Sinikka sanoo.

Y-Säätiön konsernilakimies Timo Mutalahti kertoo HS:lle, että kotivakuutuksen saaminen on haasteellista säätiön asuntojen asukkaille.

– Toimintamme luonteesta johtuen isolla osalla asiakkaistamme on maksuhäiriömerkintöjä. Niiden vuoksi vakuutusyhtiöt eivät välttämättä myönnä heille kotivakuutusta.

Myös Helsingin kaupungin asuntovuokrausyksikön päällikkö Minna Merensilta muistuttaa kotivakuutuksen saamisen vaikeudesta.

– Omassa yksikössämme suosittelemme vuokralaisiamme ottamaan vakuutuksen, mutta emme edellytä sitä. Vakuutusta on aivan turha edellyttää, koska kaikki asiakkaamme eivät sellaista yksinkertaisesti saa.

Merensillan mukaan Alppilan taloyhtiön tapausta käsitellään parhaillaan. Hän pitää mahdollisena myös sitä, että kaupunki saattaa joutua korvaamaan vuokralaisensa aiheuttamat tuhot.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)