HS: Karjalaisjärjestöä syytetään ulkomaalaiseksi agentiksi Venäjällä

Nuori Karjala -kansalaisjärjestöä syytetään Venäjällä ulkomaalaiseksi agentiksi, kertoo Helsingin Sanomat.

Asian vahvisti lehdelle järjestön hallituksen jäsen Aleksei Tsykarev. Nuori Karjala on karjalainen nuorisojärjestö, joka tähtää karjalan, vepsän ja suomen kielen säilyttämiseen ja kehittämiseen.

– Venäjän oikeusministeriön osasto Karjalan tasavallassa on todennut, että toimintamme vastaa ulkomaisen agentin piirteitä. Lopullisen päätöksen tekee Venäjän oikeusministeriö Moskovassa, hän kertoo.

Venäjän mukaan ulkomaisia agentteja ovat järjestöt, jotka saavat ulkomaista rahoitusta ja joiden toiminta on poliittista.

Venäjän oikeusministeriö perustelee agenttiepäilyjään sillä, että Nuori Karjala auttoi järjestämään vuonna 2013 Perussuomalaisten Nuorten opintomatkan Karjalaan. Tsykarevin mukaan vierailu järjestettiin yhdessä Karjalan tasavallan alueparlamentin ja nuorisoparlamentin kanssa.

Nuoren Karjalan väitettiin saavan rahoitusta Suomesta. Tästä ei kuitenkaan löydetty todisteita, mutta oikeusministeriö vetoaa Nuoren Karjalan vuonna 2013 YK:lta saamaan apurahaan.

Petroskoissa toimiva Nuori Karjala on ensimmäinen vähemmistökansojen järjestö, jota uhkaa joutuminen ulkomaisten agenttien listalle. Jos näin käy, Tsykarevin mukaan järjestö joutuu lopettamaan toimintansa.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt