Ulkoministeri Pekka Haavisto eduskunnassa 13. joulukuuta 2019. LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER

HS muutti uutistaan suomalaisten kotiutuksesta al-Holista

Helsingin Sanomien tieto olisi poikennut valtioneuvoston periaatepäätöksestä.

Helsingin Sanomat julkaisi perjantaiaamuna kello kahden aikaan ja perjantaiaamun paperilehdessään uutisen kurdihallinnon ”ulkoministeri” Abdulkarim Omarin lehdistötilaisuudesta Suomessa.

Abdulkarim Omarin todettiin pyytäneen apua al-Holin ISIS-vankileirin radikaaleimpien siirtämiseksi toiseen leiriin ja lasten saamiseksi kouluihin. HS:n juttu jatkui tämän jälkeen seuraavasti: ”SUOMI suunnittelee palauttavansa kaikki Suomen kansalaiset al-Holista kotimaahan. Tähän mennessä al-Holista on haettu vasta kaksi orpolasta. Omar ei kommentoinut sitä, onko meneillään operaatiota, jossa suomalaisia siirrettäisiin al-Holista Suomeen.”

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) ei torstain lehdistötilaisuudessa ja sen yhteydessä kommentoinut al-Holia.

Uutisessa oli myös HS:n tieto, jonka mukaan Koillis-Syyriassa on ISIS:n taistelijoina vangittuna kaksi suomalaista miestä.

Kuvakaappaus Helsingin Sanomien alkuperäisestä uutistekstistä 31.1.2020.

Jos uutisen sanamuoto ”kaikki Suomen kansalaiset” pitää paikkansa, se saattaisi viitata vastaavaan kuin mitä oli marras-joulukuussa kohuttu Korpi-projekti. Siinä suomalaisia oltiin viranomaisten toimesta mutta muiden tietämättä tuomassa leiriltä Suomeen kerralla.

Tämä poikkeaisi valtioneuvoston 19. joulukuuta 2019 tekemästä periaatepäätöksestä, josta hallituksen puolueet sopivat 16. joulukuuta. Siinä oli otsikkoa myöten kyse suomalaislasten kotiuttamisesta al-Holin leiriltä.

Valtioneuvoston päätöksen mukaan ”Hallituksen lähtökohta on auttaa lapsia. Velvoitetta vapaaehtoisesti alueelle menneiden aikuisten avustamiseen ei ole”.

EDIT: Helsingin Sanomat muutti nettiuutistaan kello 10:48. HS:n oikaisun mukaan ”uutisen aiemmassa versiossa sanottiin, että Suomi pyrkii kotiuttamaan al-Holista kaikki Suomen kansalaiset. Valtioneuvoston periaatepäätös koskee kuitenkin vain lasten auttamista”.