X
SULJE MAINOS
Jyrki Katainen. AFP PHOTO / Riccardo PAREGGIANI

HS: Jyrki Katainen yksi kärkinimistä Euroopan komission johtoon

Jyrki Kataisen mukaan hän tietää spekulaatiot, mutta ei ole vielä ajatellut asiaa.

Euroopan komission suomalainen varapuheenjohtaja Jyrki Katainen on yksi todennäköisimmistä nimistä Euroopan komission johtoon vuoden 2019 eurovaalien jälkeen, arvioi Helsingin Sanomat.

Kataista on pidetty vahvana vaihtoehtona nykyisen puheenjohtajan  Jean-Claude Junckerin seuraajaksi jo viime eurovaaleista lähtien. Juncker on ilmoittanut, että hän ei ole kiinnostunut jatkamaan uudelle kaudelle komission johdossa.

HS:n listalla muita vahvoja ehdokkaita ovat ranskalainen Brexit-komissaari Michel Barnier, Liettuan presidentti Dalia Grybauskaitė sekä Irlannin entinen pääministeri Enda Kenny. He kaikki edustavat Kataisen ja Junckerin tavoin keskusta-oikeistolaista EPP-ryhmää, joka on Euroopan parlamentin suurin ryhmä. Jos EPP säilyttää asemansa, muiden suurten europuolueiden sitoutuminen kärkiehdokas- eli spitzenkandidaten-järjestelmään todennäköisesti takaa, että myös seuraava komission puheenjohtaja tulee keskusta-oikeistosta.

HS:n listalle mahtuneiden nimien lisäksi spekulaatiossa on nostettu usein esiin myös EPP-ryhmää Euroopan parlementissa johtavan Manfred Weber.

EPP-ryhmä valitsee ehdokkaansa komission johtoon Helsingissä järjestettävässä kongresissaan marraskuussa 2018. Jyrki Kataisen mukaan hän on tietoinen spekulaatioista.

– Minulla ja meidän perheellä on ihan vilpittömästi mietintä päällä, että mitä halutaan seuraavaksi tehdä ja missä päin maailmaa asua, Katainen sanoo HS:n haastattelussa.

– Ymmärrän sen ajattelun, että jos ihminen on ollut joskus politiikassa, hän haluaa olla lopun elämäänsä politiikassa, ja täällä ajatus on erityisen vahvasti sen kaltainen. Välttämättä kaikki ei aina usko, että toisinkin voi ajatella.

Katainen sanoo myös, että hän ei ole varma, löytyisikö kärkiehdokkuudelle tukea.

Jos voimasuhteet muuttuvat, komission johtoon voi HS:n mukaan nousta esimerkiksi sosialistiryhmää parlamentissa johtava italialainen Gianni Pittella, samaa puoluetta edustava komission ensimmäinen varapuheenjohtaja, hollantilainen Frans Timmermans tai EU:n ulkosuhteiden korkea edustaja, italialaisdemari Federica Mogherini.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt