Verkkouutiset

HS: Järeät keinot käyttöön, jos epidemia ryöpsähtää Suomessa

THL:n Mika Salmisen mukaan ei ole varmaa, että Suomi yhtäkkiä luisuisi muun Euroopan tielle.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Suomessa pohdittaisiin järeämpiä keinoja, jos koronaepidemia kiihtyisi selvästi, sanoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) terveysturvallisuusosaston johtaja Mika Salminen Helsingin Sanomille.

Suomen tilanne on parempi kuin monessa muussa Euroopan maassa. Koronavirustartuntojen ilmaantuvuusluku on Suomessa 54,5 sataatuhatta asukasta kohti. Saksassa se on 308,7, Italiassa 776 ja Ruotsissa 524,8.

Salmisen mukaan Mikkelin keinot ovat yksi esimerkki siitä, miten voitaisiin toimia, jos tartuntojen määrä ryöpsähtäisi Suomessa.

Mikkelissä syyskuussa ilmennyt tartuntarypäs saatiin tasaantumaan nopeasti määräaikaisilla rajoituksilla sekä kiireellisellä testauksella ja jäljityksellä. Tapaamisia suositeltiin välttämään, ravintoloita suositeltiin sulkemaan ovensa puolilta öin ja harrastus- ja urheilupaikkoja suljettiin.

Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymän (Essote) terveyspalvelujohtaja Santeri Seppälän mukaan oleellisinta tilanteen haltuun saamisessa on tartunnanjäljityksen sitkeys.

– Jäljityksessä ei luovutettu tukahduttamistavoitteesta eli siitä, että halutaan saada tilanne hallintaan. Se vaati paljon henkilökunnalta, ja heille tuli paljon pitkiä päiviä. Jos jäljityksessä oli jäädä jokin tartunnan lähde selvittämättä, emme tyytyneet siihen vaan kävimme ketjut monta kertaa läpi.

Tämä vaati usein kolme tai neljä puhelua positiivisen testituloksen saaneen kanssa. Myös kotihoidon ohjeiden antamisen yhteydessä kysyttiin, onko mieleen muistunut lisää paikkoja, joissa on käynyt.

Seppälä kuitenkin muistuttaa, että jäljitys toimii Suomessa nyt hyvin, koska tartuntoja on suhteellisen vähän.

– Jos tartuntojen määrä lähtee kasvamaan, tartunnanjäljitys heikkenee. Kyllä tässä aika äärirajoilla ollaan tällä hetkellä.

Salmisen mukaan ei ole varmaa, että Suomi yhtäkkiä luisuisi muun Euroopan tielle.

– Olemme yhä hyvin erilaisessa tilanteessa kuin muu Eurooppa, eikä se epidemia sieltä tänne ihan helposti hyppää, kun matkustus on vähäistä. Toki riskit ovat yhä samat, eikä siihen pidä tuudittautua, että tämä olisi pysyvä tila. Muun Euroopan tilannetta voi pitää esimerkkinä siitä, miten epidemia voi kiihtyä, Salminen sanoo.

 

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)