X
SULJE MAINOS
Oodin eteläinen sisäänkäynti. LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO

HS: Huumeiden käyttöhuoneita huippupaikalle?

Huumeiden käyttö Helsingin keskustakirjasto Oodissa yllätti päättäjät.

Helsingin päättäjät yllättyivät keskustakirjasto Oodissa tapahtuvasta huumeiden käytöstä, Helsingin Sanomat kertoo. Tästä löytyvässä jutussa kysytään, pitäisikö pääkaupungin paraatipaikalla sijaitsevan kirjaston lähelle perustaa huumeiden käyttöhuoneita.

Keskustakirjaston wc-tiloissa sattui sunnuntaina välikohtaus, jota tutkitaan törkeänä ryöstönä. Tiloista löytyi tapahtuneen jälkeen ruisku ja muovinen lääkkeiden annostelukuppi. Verkkouutiset kertoi asiasta tässä. Oodin johtaja Anna-Maria Soininvaara kommentoi tapausta HS:lle ja kertoi päihteiden käytön ja huumeiden piikityksen olevan kirjastossa arkipäivää. Rakennusta turvaa tällä hetkellä kaksi vartijaa, ja myös poliisin läpikulkuja on lisätty. Soininvaara esitti ratkaisuksi tilanteeseen huumeiden käyttöhuoneiden perustamista.

Ajatus ei ole uusi. Helsingin kaupunginvaltuusto päätti selvittää niin kutsuttujen pistotilojen perustamista jo vuonna 2018. Nykylainsäädäntö ei kuitenkaan salli huumeiden käyttöä kaupungin tiloissa. Sittemmin kaupunginhallitus on päättänyt esittää pistotilat sallivan erillislain säätämistä.

Helsingin kulttuurin ja vapaa-ajan apulaispormestari Nasima Razmyar (sd.) kertoo HS:lle yllättyneensä Oodin ongelmista.

Huumeiden käytön kohdalla on hänestä kyse laajemmasta poliittisesta kysymyksestä.

– Tämä on sitten laajan poliittisen keskustelun paikka, että miten me toimitaan ja miten tuetaan ihmisiä, jotka valitettavasti ovat riippuvaisia huumeista, hän sanoo HS:lle.

Helsingin kaupunginvaltuuston vihreiden valtuustoryhmän puheenjohtaja Reetta Vanhanen ei hänkään ollut aiemmin tietoinen Oodin ongelmista. Hän kannattaa huumeiden käyttöhuoneita ja muun muassa matalan kynnyksen vieroitus- ja korvaushoitoja.

Myös kokoomuksen kaupunginvaltuutettu Jenni Pajunen näkee Oodin tapauksen osana isompaa keskustelua. Hän painottaa viranomaisten yhteistyötä. Myös valvontaa ja vartiointia olisi lisättävä ja ympäristö pidettävä siistinä.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt