Verkkouutiset

HS: HUSissa tekemättä kahden kuukauden työt

Jonossa on muutama tuhat potilasta, joilla hoitoon pääsyyn menee puolisen vuotta.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kevään koronatoimilla on ollut vakavia seurauksia yliopistollisille keskussairaaloille, kertoo Helsingin Sanomat.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi sanoo, että kesän jälkeen lähetteiden odotetaan lisääntyvän kuukausien ajan.

– Vaikka laittaisimme kaiken kapasiteetin peliin, jonot varmaankin pitenevät koko syksyn, Mäkijärvi sanoi HS:lle.

Jos syksyllä nähdään koronaviruksen toinen aalto, tilanne hankaloituu entisestään.

Helsingin yliopistollisen keskussairaalan erityisvastuualueella on todettu eniten vahvistettuja koronavirustartuntoja. Alueen tartunnoista lähes 97 prosenttia on ollut Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä.

Mäkijärven mukaan HUSissa on käytännössä jäänyt kokonaan tekemättä noin kahden kuukauden työt. Erityisesti kirurgiaa ja kiireetöntä toimintaa on ajettu alas koronavirukseen varautumisen alta.

– Hoitovelka näkyy meillä odotusajoissa niin, että jonossa on muutama tuhat potilasta, joilla hoitoon pääsyyn menee noin puoli vuotta. On satoja potilaita, joiden status oli koronatoimia aloitettaessa kiireetön, mutta muuttunut tässä välissä kiireelliseksi. Joudumme ottamaan näitä potilaita ensin leikkauksiin, Mäkijärvi kertoi.

Jonot ovat kasvaneet erityisesti sydänleikkauksissa, ortopediassa, käsikirurgiassa, tekonivelleikkauksissa ja silmä- ja korvaleikkauksissa.

Taloudelliset tappiot on arvioitu Husissa tänä vuonna 190 miljoonan suuruisiksi.

Muissa yliopistollisissa sairaaloissa varsinaisia koronapotilaita on hoidettu selvästi vähemmän, mutta tappiota ja hoitovelkaa on niissäkin kertynyt varautumisen myötä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)