X
SULJE MAINOS
Ensiasunnon ostajilta Helsingin ytimen hinnat uhkaavat karata käsistä. LEHTIKUVA / PEKKA SAKKI

HS: Huonokuntoinen pikkukaksio voi maksaa 250 000 euroa

Yksiöitä Helsingissä eivät enää osta tavalliset kuluttajat vaan asuntosijoittajat.

Pikkukaksioon on tulossa putkiremontti parin vuoden sisällä. Viidessä päivässä Meritullinkadulla Kruununhaassa Helsingissä sijaitseva 32-neliöinen asunto on myyty 250 000 euron hintaan. Neliöhinta on noin 8 300 euroa ilman tulevia remonttikuluja, kertoo Helsingin Sanomat.

Mariankadulla sijaitsevan samankokoisen, mutta paremmassa kunnossa olevan, yksiön hinta on noussut parissa päivässä 275 000 euroon.

Asiantuntijoiden mukaan Helsingin asuntomarkkinoilla on nyt syytä olla hereillä, mutta suoranaista ylikuumenemista ei ole näköpiirissä, ehkä yksiöitä lukuun ottamatta. Yksiöitä eivät enää osta tavalliset kuluttajat vaan asuntosijoittajat.

Helsingissä asunnot ovat kallistuneet keskimäärin selvästi tulojen ja talouden kasvua nopeammin. Heinäkuussa vanhojen kerrostaloasuntojen hinnat nousivat Helsingissä 4,4 prosenttia.

Nousu johtuu Suomen hypoteekkiyhdistyksen (Hypo) pääekonomistin Juhana Brotheruksen mukaan ennen kaikkea muuttoliikkeestä.

– Helsinkiin muuttaa noin bussilastillinen väkeä joka päivä, tänä vuonna yhteensä noin 8 000 ihmistä. Vaikka uusia asuntoja rakennetaan ennätysmäärä, kysyntä ylittää yhä tarjonnan, Brotherus kertoi Helsingin Sanomille.

Uusien asuntojen rakennusbuumin sato valmistuu Brotheruksen mukaan kreivin aikaan. Ilman runsasta uustuotantoa hintakehitys voisi karata käsistä.

Asunnonvaihtajia asuntojen hintojen nousutahti ei välttämättä haittaa niin paljon, koska myös vanhan asunnon arvo on noussut, ja lainaa on jo maksettu pois ainakin jonkin verran. Ensiasunnon ostajilta Helsingin ytimen hinnat uhkaavat karata käsistä.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt