HS: Hoitaja lähti ja jätti potilaiden tiedot auki tietokoneelle

Johtajaylilääkärin mukaan sairaanhoitaja toimi tilanteessa vastoin ohjeistuksia.

Meilahden päivystyspoliklinikan potilashuoneessa vieraillut henkilö kertoo Helsingin Sanomille, että huoneeseen oli jätetty auki tietokone, josta kuka tahansa olisi voinut mennä katsomaan potilaiden tietoja. Tapaus sattui HS:n mukaan muutama viikko sitten.

Tiedot jäivät auki koneelle, kun sen ääressä työskennellyt hoitaja poistui huoneesta. Näytöllä näkyi potilaiden nimiä ja henkilötunnuksia.

”Minäkin olisin hyvin voinut käydä näppäilemässä konetta”, vierailija kertoo.

Auki jäänyt tietokone on tietosuojavaltuutettu Reijo Aarnion mukaan paitsi tietosuojaongelma myös riski potilasturvallisuudelle.

”Jos joku pääsee muuttamaan järjestelmässä olevia tietoja, myös potilasturvallisuus voi vaarantua”, Aarnio sanoo HS:lle.

Aarnion käsityksen mukaan vastaavantyyppiset tilanteet eivät ole sairaaloissa mitenkään harvinaisia. Tietosuojaongelmia on sairaaloissa paljon.

”Sairaalassa tietoturva liittyy kaikkeen siihen, miten henkilökunta toimii potilastyössä. Pitää katsoa, mihin laskee kädestään paperin tai koeputken”, Aarnio sanoo.

HUSIN johtajaylilääkärin Markku Mäkijärven mukaan sairaanhoitaja on toiminut tilanteessa vastoin HUSin ohjeistuksia.

”Kuten monella muullakin työpaikalla, ohjeistus sanoo, että jos jätät oman työpisteesi, on kirjauduttava ulos”, Mäkijärvi sanoo.

Kommentit