Helle todella vaikuttaa aivojen toimintaan. LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

HS: Helle tyhmentää, tutkimukset todistavat

Jo muutaman prosentin putoaminen nestetasoissa heikentää suorituskykyä merkittävästi.

Tutkimusten mukaan helteellä hikoileminen ja siitä johtuva kehon kuivuminen häiritsevät aivotoimintaa merkittävästi, kertoo Helsingin Sanomat. Yli 30 asteen kuumuudessa reaktiokyky auton ratissa vastaa jo pientä humalatilaa.

HS on vetänyt yhteen aiheesta tehtyjä tutkimuksia. Georgian teknillisen yliopiston 33 tutkimuksen analyysissa paljastuu, että kehon painosta ei tarvitse kadota nesteitä kuin muutama prosentti, ja ihmisen suorituskyky alkaa pudota merkittävästi. 4-5 prosentin kuivuminen saattaa aiheuttaa jo vakavia ongelmia.

12 tunnin nesteetön paasto ennen verikokeita vähentää kehon nesteitä 1,5 prosenttia.

Harvardin yliopiston kansanterveyslaitoksen tutkijat seurasivat opiskelijoita Bostonissa vuoden 2016 helleaallon aikana. Ilmastoidussa ja ilmastoimattomassa asunnossa asuvien koemenestystä vertailtiin. Tutkimuksessa selvisi, että kuumassa asunnossa ollut vertailuryhmä pärjäsi testeissä 13 prosenttia ilmastoinnista nauttineita huonommin.

Amerikkalaisten lukiolaisten menestys standardoidussa testissä laski toisen tutkimuksen mukaan 11 prosenttia, kun ulkona oli yli 30 astetta lämmintä.

Myös toimistotyöläisten työteho laskee kuumalla ilmalla. Noin 30 asteen lämpötiloissa toimistotyöläisten teho laskee 8,9 prosenttia. Tutkimuksen mukaan kaikista tehokkainta työskentely on noin 22 asteen lämpötilassa.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt