Nuori etsii kesätyöpaikkaa TE-palveluiden internet-sivuilla 28. tammikuuta 2021. LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI

HS: Heitä työelämässä nyt halutaan

Moniosaamisen tarve on tunnistettu koulutuksessa.

Tulevaisuuden työelämässä on kysyntää moniosaajille eli generalisteille, kertoo Helsingin Sanomat.

Moniosaajalla löytyy osaamista monelta eri alalta ja hän päivittää osaamistaan myös työuran aikana.

– On tärkeä huomioida, että generalismilla viitataan laaja-alaiseen ja monipuoliseen koulutukseen ja työkokemukseen, eikä sitä pidä sekoittaa pintapuolisuuteen, joka sulkisi pois syvällisen osaamisen, työpsykologian dosentti ja Työelämän tutkimuskeskuksen johtaja Anne Mäkikangas sanoo HS:lle.

Mäkikankaan mukaan tulevaisuuden työelämän osaamistarpeiden ennakointi on vaikeaa. Voi olla, että nykyiset rajoja ylittävät koulutukset ja oppiaineyhdistelmät ovat arkipäivää kymmenen vuoden päästä.

– Onkin tärkeää, että nuoret ohjataan valitsemaan sellaisia oppiaineiden kombinaatioita, jotka heitä itseään kiinnostavat. Ja se tarkoittaa, että he tietävät, mitä kaikkia mahdollisuuksia on.

Moniosaamisen tarve on tunnistettu myös korkeakouluopetuksessa. Aalto-yliopiston vararehtori Petri Suomala sanoo HS:lle, että eri alojen luovat yhdistelmät on keskeinen idea opiskelussa. Hän ei kuitenkaan liioittelisi muutosta tia puhuisi murroksesta.

– Olen tuotantotalouden diplomi-insinööri ja opiskellut siis klassisen generalistisella alalla. Ehkä siksi koen luontevaksi, että osaaminen voi rakentua hyvin erilaisista palasista kustannuslaskennasta elektroniikkaan, Suomala sanoo.

Vaikka moniosaajien tarve lisääntyy, se ei poissulje erikoisosaamisen merkitystä.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt