X
SULJE MAINOS
Hätäkeskusten tilanne on ollut toistaiseksi rauhallinen. / LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

HS: Hätäpuheluihin vastaaminen voi venyä, sijaisia ei ole

Koronatilanteen pelätään heijastuvan myös hätäkeskusten toimintaan.

Avun saaminen voi viivästyä hätätilanteissa, jos koronaepidemia jatkaa kiihtymistään.

Helsingin Sanomien mukaan tartuntamäärät ovat herättäneet huolta Hätäkeskuslaitoksen johdossa, vaikka tilanne on ollut toistaiseksi kohtuullisen rauhallinen.

Mahdollisten poissaolojen myötä kymmenen sekunnin tavoiteaika ei välttämättä toteudu. Hätäkeskuspäivystäjille ei ole saatavilla sijaisia.

– Meillä ei ole yhtään ylimääräistä resurssia. Jos tulee työntekijöiden sairastumisia ja altistumisia, se vaikuttaa heti hätäpuhelujen vastaamisaikoihin, Hätäkeskuslaitoksen kehittämisosaston johtaja Jukka Aaltonen sanoo.

Pelastuslaitokset pystyvät paikkaamaan kohtuullisen hyvin poissaoloja henkilöstön siirroilla, ylitöillä ja sopimuspalokuntien käytöllä.

Haasteena ovat altistumiset ja karanteenit, jotka voivat aiheuttaa yhtä paljon ongelmia kuin koronatartunnat. THL:n kerrotaan harkitsevan karanteeni- ja eristysaikojen lyhentämistä nykyisestä kymmenestä vuorokaudesta.

– Meillä on ollut matkan varrella yksittäistapauksia, joissa paloaseman kokonainen työvuoro on kerralla joutunut pois vahvuudesta, sisäministeriön pelastusylijohtaja Kimmo Kohvakka toteaa.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt