X
SULJE MAINOS
Huuhkajat kohtaa Venäjän toisessa ottelussaan 16. kesäkuuta Pietarissa. LEHTIKUVA / AFP Kirill Kudryavtsev

HS: EM-kisojen pelätään tuovan Suomeen variantteja

Ylilääkärin mukaan varomattomasta maahantulosta voi alkaa uusi epidemia-aalto.

Jalkapallon EM-kisojen pelätään heikentävän Suomen koronatilannetta kesän aikana.

Husin infektioylilääkäri Asko Järvinen sanoo Helsingin Sanomille, että aiemmat epidemiapiikit ovat liittyneet rajojen yli saapuneisiin uusiin viruskantoihin.

– Maaliskuussa 2020 meillä oli ”alppimatkailijat” ja sen jälkeen itäisessä Helsingissä maahanmuuttaja­taustaisten keskuudessa levinnyt uusi viruskanta. Samoin kesän jälkeen havaitsimme Suomessa levinneen uuden virustyypin, joka oli varmaankin tullut kesän ulkomaanmatkoilta, Järvinen sanoo.

Joulun tienoilla Suomeen saapui Britannian Alfa-muunnos, joka yleistyi hiihtolomaviikkoon mennessä vallitsevaksi virustyypiksi Hus-alueella. Myös Intian ja Etelä-Afrikan muunnokset ovat levinneet matkailun myötä.

– Tämä kuvastaa sitä ongelmaa: epäonnisesta tai varomattomasta maahantulosta voi alkaa jopa ihan uusi epidemia­pyrskähdys, ylilääkäri toteaa.

Jalkapallon EM-kisat alkavat 11. kesäkuuta ja päättyvät kuukautta myöhemmin. Suomi pelaa ensimmäisen pelinsä Kööpenhaminassa ja kaksi seuraavaa Pietarissa. Kannattajayhdistys SMJK järjestää 250 fanille lennot Kööpenhaminaan ja 1500:lle bussimatkat Pietariin. Yhdistyksen mukaan matkoilla toimitaan mahdollisimman vastuullisesti ja turvallisesti.

THL:n suosittelee olemaan paluun jälkeen omaehtoisessa karanteenissa ainakin toiseen testitulokseen saakka. Arviona on, että nykymallilla voidaan välttää 96 prosenttia jatkotartunnoista, kunhan sääntöjä noudatetaan.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt